Det fria fröet och mångfalden

Det är mycket att bevaka i det här livet, för framtidens barn och kommande generationer om man klarar av att se över ett kortsiktigt vinstintresse här och nu. Utan tillgången på fossila naturresurser så som olja och kol, uran skulle världsekonomin snabbt gå kräftgång för att slutligen hamna på samma nivå som under tiden innan oljan, med en viktig skillnad, då var vi drygt en miljard människor nu är vi minst sex gånger fler....

LV Debatt2010-11-30 07:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För varje kalori mat som produceras förbrukas det tio kalorier i fossila bränslen. Frågan är om världen och mänskligheten skulle må bättre eller sämre av att rätta munnen efter matsäcken och hur skulle det gå till?
I ljuset av detta kan det tyckas som en självklarhet att varje försök att bli självförsörjande, att kunna odla sin egen mat, skulle uppmuntras. Särskilt sorter som har en naturlig resistens mot skadedjur och sjukdomar borde då bli viktiga, eller?

I en framtid med klimatförändringar, ozonbrist mm är varje sort och variant viktig för vidareutveckling av vår växtbas. Som man sår får man skörda heter det och nu är det skarpt läge...
Jordbruksverket har på EU uppdrag tolkat framtida restriktioner för odlade köksväxtfrö, förslaget lades ut på rekord snabba tre veckors remiss.
Kultursorter anpassade för vårt klimat och våra odlingszoner hotas nu av avgifter som omöjliggör deras fortsatta existens samtidigt som genetiskt- modifieradegrödor (GMO) slipper undan med en tiondel av kostnaden.

Varför och på vems intresse ? Är det bara multinationella företag med kopplingar till kemikalieindustrin som skall sälja morgondagens fröer och kan man "äga" odlade kulturskatter?
De föreslagna reglerna kommer att slå hårt mot utbudet av köksväxtfrö och småskaliga fröfirmor med unik kompetens och nisch inom det odlade kulturarvet.

Det är ett övergrepp att inte ens tillåta husbehovsodlare att så sorter som inte är dokumenterade av EU. Sverige har förbundit sig att bevara mångfald internationellt skrivit under detta åtagande i Rio de Janeiro- lagförslaget om fröer är pinsamt och helt stick i stäv med de åtagande för biologisk mångfald som vi åtagit oss som nation.
Miljöpartiet i Kalmar län har yttrat sig om remissen, likaså vår EU parlamentariker Carl Schlyter och vår riksdagsledamot ställer jordbruksministern Eskil Erlandsson mot väggen i en interpellation.
Behåll nuvarande lagstiftning och hjälp alla som vill odla här i Sverige till en rikare variation och bibehållande av en viktig del av kulturarvet och den krympande del av den odlade mångfalden.

Miljöpartiet de gröna
Akko Karlsson / Lofta -Regionalt Språkrör- Partistyrelsen
Elisabeth Wanneby /Oskarshamn- Regionalt Språkrör