Folkomröstningen gäller mer än bara Björksund

Folkpartiet Liberalerna har under våren tillsammans med flera rimforsabor drivit frågan om att fastigheten Björksund, med sitt centrala läge mellan tre sjöar, inte skall säljas utan behållas i kommunal ägo. Uppståndelsen kring frågan har lett till att kindaborna nu kommer att folkomrösta om en försäljning, vilket dragit något av ett löjets skimmer över hela den politiska ordningen i Kinda kommun.

LV Debatt2010-09-13 07:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SEDAN KOMMUNEN i förra veckan gick ut och "informerade" om folkomröstningen, där man ensidigt förde fram säljsidans argument, har bilden av en havererad lokal demokratinu också fått tydlig politisk färg. Anders Ljung (c), Åke Almqvist (m) och Sigvard Olsson (s) har öppet deklarerat att det var de som godkände annonsen och kommunalrådet Ljung har dessutom försvarat sig med att nejsidans argument finns inte med för de är förmagra, när han får frågan om varför annonsen inte redogör för vad det innebär att behålla Björksund. Vad vi har är alltså en trio på tre personer i styrande ställning som låter använda kommunens medel för att styra resultatet av en folkomröstning.

FRÅGAN ÄR I övrigt redan stött och blött i alla avseenden partierna emellan. Trion Ljung, Almqvist och Olsson, som alla vill avyttra Björksund, personifierar den gamla ordningen i Kinda Kommun som karaktäriserats av hastiga beslut, ständig kostnadsfokusering och brist på framtidstro.
Å andra sidan står Folkpartiet och otaliga rimforsabor som insett vikten av att behålla fastigheten i kommunal ägo för att kunna utveckla ett attraktivt sjönära rekreationsområde. Detta som en viktig del i planen att öka inflyttningen till Kinda kommun och därmed skatteintäkterna, till gagn för hela kommunen.
Syftet är förstås att varje krona som satsas på inflyttningsfrämjande åtgärder som Björksundska ge minst två kronor tillbaka till övriga kommundelari steg två. Det är nämligen fullt möjligt att få ekonomin att gå ihop utan att bromsa sig igenom uppförsbackarna och enbart fokusera på kostnadssidan av resultaträkningen, bara viljan finns.
Ett ja till försäljningen av Björksund är därför, precis som en röst på Ljung, Almqvist och Olsson, inget för den som vågar tro på ett öppnare och attraktivare Kinda.

Jörgen Nord
Lars Karlsson
FolkpartietLiberalerna i Kinda