Fotbollen viktig för landsbygdsutveckling

Är det fotbollsföreningarna och kyrkan som ska se till att ungdomar på landsbygden får attraktiva fritidssysselsättningar och skapar goda livsbetingelser i byarna? I många byar är snart fotbollsföreningen den enda förening som erbjuder aktiviteter främst för unga vid sidan av kyrkan som ofta står kvar mitt i byn. Hembygdsföreningen finns mestadels kvar för att bevara ett viktigt kulturarv.

LV Debatt2010-10-04 06:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVENSK OCH ÖSTGÖTSK fotboll vill vara en aktiv medspelare för att tillsammans med övriga föreningar och organisationer utveckla landsbygden och ge intresserade ungdomar möjlighet att vara aktiva i en fotbollsförening.
Fotbollsföreningen med sin anläggning där ungdomar fostras både som fotbollsspelare och som föreningsaktiva är navet kring vilket mycket snurrar. "En förening i varje by - fotboll för alla" är Svenska Fotbollförbundets motto sedan fem år tillbaka. Med sina 3 350 fotbollsföreningar utspridda över hela Sverige lever fotbollen med råge upp till detta motto. Bara i Östergötland är vi 150.
Medel för detta har kunnat erhållas genom EU:s jordbruksprogram, som innehåller vissa delar som vill utveckla livsbetingelserna för att leva på landsbygden.

SVENSK FOTBOLL med sin unika förankring på svensk landsbygd vill ta ett ansvar för landsbygdsutvecklingen i sin helhet. Fotbollsföreningen i byn ska helst ha ett bredare perspektiv än själva verksamheten som sker på själva fotbollsplanen. Samarbete bör ske med övriga föreningar på orten.
I Östergötland jobbar vi så här med vårt landsbygdsprojekt: Den 1 oktober 2009 kunde vi starta sedan länsstyrelsen beviljat oss ett anslag för två år med EU-pengar. En projektledare anställdes på deltid. Vi definierade 60 av våra 150 fotbollsföreningar i Östergötland som landsbygdsföreningar.
Dessa bjöds in till fyra upptaktsträffar i Gammalkil, Grebo, Dagsberg och Tjällmo i samarbete med de fyra Leaderkontor som ansvarar för var sin del av Östergötland.
Efter ett drygt halvårs verksamhet har 27 föreningsträffar genomförts med 21 föreningar. Sex av dem har visat särskilt intresse och kommit längre i sitt samarbete med andra föreningar och utvecklingsarbetet på orten.

VID DESSA MÖTEN har ofta även deltagit representanter från kyrkan, hembygdsförening, byalag, m fl och diskussionerna har främst handlat om hur de gemensamt kan utveckla sin by och sin bygd för att livsbetingelserna ska bli bättre.
Under de senaste månaderna har dessa diskussioner gått vidare och avsikten är att man ska komma fram till en handlingsplan, som sedan ska kunna godkännas av resp Leaderkontor.
Som exempel kan vi nämna två föreningar som för dessa diskussioner intensivt på resp hemmaplan. Västerlösa GoIF har haft flera samtal och möte med bl a bygderådet och diskuterat samarbete. Man har enats om att koncentrera sig på ett Må-bra-center i Västerlösa, att rusta upp bastun och kringliggande utrymmen som styrketräningslokal, duschar m.m. och göra det tillgängligt för ortsborna gammal som ung.

SLÄTMONS BK har en idé man vill utveckla om att starta en husbils-drive-in vid sin idrottsplats för de turister som kör förbi.
Genom att utnyttja sin befintliga anläggning kan man erbjuda dusch och toalett, vattenpåfyllning, lättare förtäring och säker parkering. Samarbetspartner är Västra Eneby hembygdsförening och Kinda kommun.
I princip alla dessa 60 landsbygdsföreningar driver sina egna anläggningar vilket kräver ett stort ideellt engagemang och kunskaper inom många områden som grässkötsel, energifrågor, underhåll av byggnader etc.

JUST ENERGIFRÅGORNA kommer att uppmärksammas särskilt under hösten och vintern där avsikten är att stötta föreningarna att själva kunna göra en energianalys av sin anläggning tillsammans med kommunal och annan expertis.
Östergötlands Fotbollförbund hoppas att detta arbete som nyss börjat ska bidra till en aktivare landsbygd i Östergötland och där goda möjligheter ska finnas för ungdomarna att få spela fotboll hemma i sin förening i sin by och också få lära sig hur en förening fungerar och vilket engagemang en sådan kräver av sina medlemmar.

Bengt Samuelsson
Ibrahim Beganovic
Projektgruppen för Landsbygdsfotboll