1. Hur blir jobben i norra Kalmar län fler av att höja trösklarna in på arbetsmarknaden?
Socialdemokraterna vill chockhöja arbetsgivaravgifterna för unga anställda med det dubbla, en höjning med 16 miljarder kronor. 14 000 jobb riskeras därmed i Sverige, varav 330 här i Kalmar län.
Vi i Allians för Sverige har sänkt trösklarna för unga att komma in på arbetsmarknaden. Vi har gjort det billigare att anställa genom halverade socialavgifter, reformerat gymnasieskolan och gjort den största satsningen någonsin på gymnasial lärlingsutbildning. Ett förslag till lärlingsprovanställningar kommer under hösten.
2. Hur finansierar Socialdemokraterna sin bidragspolitik - är det genom att skära i välfärden eller höjer ni skatten för vanligt folk?
Svensk ekonomi står stark i jämförelse med de flesta andra europeiska länders. Vi har därför kunnat investera i allas vår välfärd genom att tre gånger sänka skatten för pensionärer, höjt bostadstillägget för pensionärer, fördubblat statens anslag till tandvården, mer än halverat vårdköerna genom den så kallade kömiljarden samt stärkt patientsäkerheten.
Vi har också stimulerat utbyggnad av äldrebostäder och kunskaps- och kvalitetshöjande åtgärder inom äldreomsorgen och ålagt socialtjänsten att ge äldre möjlighet att leva sitt liv och känna välbefinnande. Det innebär att man ser varje äldre person som en unik individ med egen vilja, inte som en i ett likformat kollektiv.
3. Tillsammans med vem och hur ska ni styra Sverige?
Idag finns enbart ett regeringsalternativ i Sverige och det är Alliansen. Fyra splittrade partier utan samarbetsagenda utgör oppositionen. Men Socialdemokraterna, med 30 procent av rösterna i senaste valet, tycks tro på sin egen förmåga att styra landet på egen hand.
Alliansen tog över ansvaret för rikets styre efter valet 2006. Sedan dess har antalet jobb ökat med över 200 000, den värsta ekonomiska krisen i modern tid till trots, samtidigt som sysselsättningsgraden ökar i alla åldersgrupper.
Detta är resultatet av en konsekvent arbetslinje. Så tar vi ansvar för ekonomin och så bygger vi Sverige starkt. Alliansen har gjort den största satsningen på forskning i modern tid och vi fortsätter att investera i utbildning.
Det är företagande och arbete som gör det möjligt att stärka välfärden. Socialdemokraterna har med sin fjärde partiledare på fem år nu bestämt sig för att fokusera på jobben. Det välkomnar vi, även om de konkreta beskeden lyser med sin frånvaro.
Vi uppmanar därför Fredrik Olovsson (S) att i Källängsparken och i Järnvägsparken redogöra hur fortsatt bidragspolitik och en nedmonterad arbetslinje leder till fler jobb i Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Virserum, Ankarsrum och Mariannelund.
I det sammanhanget uppskattar säkert också alla de över 9500, barnfamiljer som pensionärer, i norra Kalmar läns kommuner som nyttjar ROT- och RUT-avdragen, för att få mer vardagsfrihet, en förklaring till varför Socialdemokraterna vill försämra deras levnadsvillkor. Det är hög tid att Socialdemokraterna berättar för väljarna vad de vill med landet och hur. Om inte annat så handlar det om grundläggande demokratiska principer att låta väljare i god tid veta alternativet från dem som aspirerar på regeringsmakten. Överläggningar i slutna rum om frågor som rör vår gemensamma framtid är inte värdigt en demokrati, vare sig det handlar om att byta partiledare eller utforma politik.
I Kalmar län behövs en politik som främjar välfärd och jobb. Just därför driver vi i Alliansen arbetslinjen med full sysselsättning som mål. Socialdemokraterna har mycket att bevisa tills de kan påstå sig göra detsamma. Smålänningarna förtjänar svar Fredrik Olovsson (S).
Jan R Andersson (M)
Jörgen Andersson (M)
Eva Bengtson Skogsberg (M)
Anders Åkesson (C)
Anders Andersson (KD)
Sverker Thorén (FP)
Alliansen, Kalmar län
Frågor till socialdemokraterna inför 1 maj
Den 1 maj talar vice ordföranden i riksdagens finansutskott Fredrik Olovsson (S) i Källängsparken i Vimmerby och i Järnvägsparken i Hultsfred. Väljarna förtjänar då att få konkreta besked om vilken politik Socialdemokraterna tänker föra så att fler jobb skapas i norra Kalmar län. I sitt majtal bör Olovsson vara särskilt noggrann med att ge svar på följande tre frågor:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.