Har vi råd att inte utöka öppettiderna inom barnomsorgen?

En stor och växande grupp föräldrar arbetar på obekväma tider. Cirka 30 procent av arbetskraften jobbar på kvällar och helger. Några börjar sitt arbete tidigt på morgonen. Andra arbetar på kvällen eller på natten. En del jobbar också skift. Tyvärr upplever många föräldrar att öppettiderna inom barnomsorgen inte är anpassade utifrån kraven på arbetsmarknaden.

LV Debatt2012-07-07 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LO visade i en nyligen genomförd undersökning att ungefär var fjärde förälder inte kan arbeta heltid på grund av öppettiderna inom förskolan. Det leder i sin tur till minskade ekonomiska resurser - det handlar om utebliven lön, pension, skatter och avgifter.

Fackförbundet Kommunal gav företaget PWC i uppdrag att undersöka om det ur samhällsekonomiskt perspektiv är lönsamt att utöka öppettiderna inom barnomsorgen. PWC:s rapporten "Barnomsorg på obekväm arbetstid - För vem?" svarar ett rungande ja på frågeställningen. Rapporten visar att om man utökar barnomsorgen på obekväm arbetstid från 0,6 till att täcka 1 procent av förskolebarnen skulle det betyda en samhällsvinst på 43 miljoner kronor. Trots det är det bara 130 av Sveriges 290 kommuner som har någon form av barnomsorg på obekväm arbetstid.

Om öppettiderna i barnomsorgen utökas är de största vinnarna barnfamiljerna som får mer i löne- och pensionskuverten. Andra vinnare är stat och landsting som får ytterligare skatteintäkter i och med föräldrarnas ökade lönearbete. Kommunerna får också ökade intäkter genom skatt och till viss del också barnomsorgsavgift. Men de står också för de största utgifterna. Det leder till att de enskilda kommunerna har begränsade incitament att utöka barnomsorgen på obekväm tid, trots att det samhällsekonomiskt är en bra affär.

Det är därför beslutet i riksdagen där vi socialdemokrater tillsammans med övriga oppositionspartier vann omröstningen och som innebär att regeringen får i uppdrag att återkomma med ett förslag till stimulansbidrag för kommuner som utökar sina öppettider är så viktigt.
En bra förskola med hög kvalitet stärker arbetslinjen och är en förutsättningen för att båda föräldrarna ska kunna förvärvsarbeta och vara självförsörjande. Det är ett grundfundament för såväl jämställdhet mellan kvinnor och män som för goda uppväxtvillkor för alla barn.

Förändrade villkor på arbetsmarknaden kräver även anpassningar av välfärdstjänsterna innehåll och tillgänglighet. Ökade öppettider inom barnomsorgen skapar möjligheter för fler barnfamiljer att stärka sina ekonomiska resurser samtidigt som hela samhället tjänar på det.

Anna-Lena Sörenson (S),
riksdagsledamot

Ibrahim Baylan (S),
vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Läs mer om