Hejda utfodringen av vildsvin

Den ohämmade utfodringen av vildsvin måste stoppas för att bromsa stammens tillväxt. Vildsvinsstammen fortsätter att växa och på många håll ordentligt. En anledning till förökningen är överskottet på energirik mat som vildsvinen får vid utfodringsplatser. En del jägare och markägare gör det i syfte att öka det jaktbara viltet.

LV Debatt2010-11-15 07:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi betonar att utfodring endast får ske för att styra vildsvinen iväg från skadekänslig åkermark, trafikerade vägar eller bebyggelse. Åtelplatser, där mindre mängd foder läggs ut, används för att samla djuren till ett ställe för att underlätta jakt.

Vilka djur behöver så mycket energirik föda vid den här årstiden? Jag ser det endast som ett sätt att föröka stammen, vilken redan ställer till stora problem. Om inte utfodringen sköts enligt riktlinjerna kommer vi att driva på för ett förbud.
Utfodring påverkar vildsvinen i hög grad, framför allt så att unga gyltor, hondjur, kan bli dräktiga redan vid åtta-nio månader och att fler kultingar kan överleva.
I vildsvinsförvaltning i samverkan, som LRF tagit fram i samarbete med bland andra jägarförbundet och polisen, står följande ledord för utfodring:

Utfodring syftar främst till att styra vildsvinen iväg från skadekänslig åkermark, trafikerade vägar eller bebyggelse. Syftet kan också vara att stärka viltets kost under stränga vintrar, men oavsett syfte så skall utfodringen alltid placeras så att den fungerar avledande.

Utfodringen ska ske med rimliga mängder foder och anpassas efter mängden vilt som uppehåller sig i området.
Riktas utfodringen mot vildsvin och det används rotfrukter såsom sockerbetor rekommenderas att fodret är uppätet på relativt kort tid.

Lars-Ove Johansson,
regionförbundsordförande i LRF Sydost
Elias Turesson,
jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet