VISSA KANSKE tycker det är onödigt att uppröras och bry sig så här många år efteråt men det tycker inte vi. Tvärtom. De som själva kan vittna om övergreppen blir allt färre varför berättelserna runt om i världen tystnar. Minnesdagen i sig gör därför att dessa avskyvärda brott mot mänskligheten inte glöms bort utan kan fortsätta vara, just ohyggliga exempel på vad som händer i samhällen där mänskliga rättigheter åsidosätts å det grövsta.
DEN internationella minnesdagen för Förintelsens offer gör också att vi får anledning att minnas de som kämpade för de utsatta. En av dem var svensken Raoul Wallenberg som gjorde heroiska insatser mot nazismens illdåd. I år är det 100 år sedan han föddes, något som kommer att uppmärksammas världen över. Hans gärningar imponerar också på svenska ungdomar.
"Jag tycker Raoul Wallenberg är en av de största hjältar som någonsin levt." skrev 16-årige Ludvig i ett skolarbete för några år sedan, och jag håller med. Det mod och det civilkurage som Wallenberg uppvisade och som hans namn symboliserar än i vår tid, var inte bara en styrka i dåtidens kamp för överlevnad, utan är av största vikt i kampen mot intolerans och rasism också idag. Sverige och världen behöver människor som likt honom vågar och har modet att stå upp för mänskliga rättigheter.
Alltsedan hans försvinnande under andra världskriget har Wallenbergs namn hyllats runtom i världen.
ATT EN ENSKILD persons handlingar har betydelse och kan göra stor skillnad för mänskligheten är en viktig påminnelse och signal till oss alla. Troligen är det väl ingen av oss som kommer att göra motsvarande hjälteinsatser och rädda livet på tiotusentals personer eller förmodligen ens en endaste person. Men om vi åtminstone kunde bli bättre på att stå upp för varandra och våga säga ifrån när människor i vår omgivning kränks eller mobbas har vi kommit en god bit på väg. Martin Luther King lär ha sagt att "Den största tragedin är inte de onda människornas handlingar, utan de goda människornas tystnad".
FÖRINTELSEN ÄR ett skrämmande exempel på vad som kan hända när debatten om demokrati och människors lika värde tystnar, och dessvärre sker liknande brott mot mänskligheten än idag. Det är därför viktigt att vi fortsätter uppmärksamma denna dag. Men också att vi fortsätter arbeta för mänskliga rättigheter och för ett starkare FN.
Betty Malmberg (M),
Riksdagsledamot för Östergötland
Eva Bengtson Skogsberg,
Riksdagsledamot för Kalmar Län
Hjälte för demokrati och rättigheter
FN har inrättat flera minnesdagar och den 27 januari är det dags för en av de viktigaste. Det är dagen som tillägnats förintelsens offer och som sammanfaller med det datum då det största koncentrationslägret Auschwitz befriades. Beräkningar visar att upp emot 13 miljoner människor mördades under Förintelsen och nazismens härjningar. Det skedde i gaskammare, genom arkebusering eller att människor dog av svält i lägren.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.