Infomation om revisionsplikten som upphör

Med anledning av att jag den senaste tiden fått många frågor vill jag här försöka förklara innebörden av de nya reglerna. Den 1 november slopades revisionsplikten för 250 000 svenska företag.

LV Debatt2010-11-10 08:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara de aktiebolag som når upp till minst två av dessa värden, för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren, måste ha revisor:
fler än 3 anställda (i medeltal)
mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.

DEN SLOPADE revisionsplikten innebär att revision blir frivillig. Varje företag bör bedöma sitt behov av revision utifrån hur företagets situation ser ut. Vilka intressenter finns som har behov av kvalitetssäkrad information? Hur ser finansieringen i bolaget ut?
För företag med liten verksamhet, med liten extern finansiering eller med låga risker skulle revision kunna väljas bort. Om företaget däremot har intressenter för vilka det är viktigt att kunna visa upp en kvalitetssäkrad redovisning så kanske företaget ska ha kvar revision. En revisionsberättelse blir även fortsättningsvis det enda officiella dokument som kvalitetssäkrar årsredovisningen. Bolagsverket kommer inte att registrera några andra typer av intyg.

SKATTEVERKET har aviserat att de avser att utöka granskningen av de bolag som väljer att inte utse revisor. För ett företag som följer regelverken och har god kvalitet på sin redovisning så utgör detta inget problem.
Om företaget inte behöver en fullständig revision men önskar, för någon intressents skull, kvalitetssäkra en viss del, t ex varulagrets värde, kan företaget välja att låta en revisor granska bara den information som intressenten har behov av. Revisorn utfärdar då ett intyg över den utförda granskningen.

OM FÖRETAGET väljer bort revision kan det istället uppdra åt en auktoriserad redovisningskonsult att upprätta bokslut och årsredovisning. Konsulten avger en s.k. bokslutsrapport. Denna visar att bolaget anlitat en kvalificerad konsult som följer REKO (Svensk standard för redovisningstjänster) och att bokslutet och årsredovisningen upprättats enligt god redovisningssed.
Rapporten kan överlämnas till bolagets intressenter. Bokslutsrapporten utgör dock inget aktiebolagsrättsligt dokument och är inte förenad med ansvar enligt Aktiebolagslagen.

DE FLESTA aktiebolag har kalenderår som räkenskapsår. Om ett sådant aktiebolag vill ta bort kravet på revisor i bolagsordningen måste detta beslutas vid en bolagsstämma. Det kan göras tidigast under våren 2011. Årsredovisningen för 2010 måste ha revisionsberättelse.
Kravet på alla aktiebolag att upprätta årsredovisning och skicka in den till Bolagsverket kvarstår även fortsättningsvis oberoende av om bolaget väljer att ha revisor eller inte.

Karin Nilsson
Auktoriserad revisor