Inte trodde vi faran fanns så nära

Bara tio dagar före terrordådet i Stockholm trädde en ny lag mot terrorism i kraft. Vi vet ännu mycket lite om vad som drev den man som mitt i julhandeln försökte ta andra människor med sig i döden och samtidigt sprida skräck i det svenska samhället, men det är osannolikt att den som är beredd att döda och själv dö låter sig hindras av lagstiftning. Däremot kan vi med den nya lagens hjälp förhindra att fler rekryteras och utbildas för terrordåd i Sverige.

LV Debatt2011-01-05 07:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÄR ETT TERRORDÅD inträffat i vårt land ställer vi oss frågan: hur kunde det hända?
I svaret döljer sig det som är mer skrämmande än att en ensam, vilsen man väljer att lämna fru och barn för att genom en självmordsattack försöka skada och döda sina medmänniskor. Terrordådet i Stockholm kunde hända för att den svenske terroristen, precis som alla terrorister, rekryterats, utbildats och uppmuntrats av ett terrornätverk. Utan nätverkets bidrag med kunskap, logistik, material och finansiering hade terrordådet i Sverige aldrig varit möjligt.

DET ÄR SÅDANA nätverk som den nya terroristlagstiftningen tar sikte på. Redan tidigare var det straffbart att uppmuntra någon att begå brott, men det är stor skillnad mellan att en tidning publicerade en gör-det-själv för att bygga om en PC till en Mac, och anmäldes för uppvigling till brott mot upphovsrättslagen, och, å andra sidan, att ett världsomspännande nätverk rekryterar, utbildar och uppmuntrar en familjefar att med ett brutalt våldsdåd söka destabilisera landet, så frön av misstro mellan tidigare goda grannar och skrämma oss till att överge svenska värden om öppenhet och tolerans.

STRAFFET FÖR uppvigling till brott i allmänhet är sedan tidigare böter eller fängelse i högst sex månader. Den nya lagstiftningen ger strängare straff för offentlig uppmaning till just terroristbrott och dessutom blir fler gärningar som innebär främjande av terrorism straffbara. För offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott blir straffet fängelse i högst två år eller, i grova fall, lägst sex månader och högst sex år.
Självklart räcker ändå inte lagstiftning. För att förhindra framtida terrordåd måste vi också bekämpa terrorismens rötter. Det gör vi genom demokratiutveckling i hela världen, genom ekonomisk liberalisering som binder länder och människor samman, genom öppenhet och tolerans i vårt eget svenska samhälle och genom att alltid och överallt stå upp för frihetens och demokratins ideal mot dem som kämpar för terror och förtryck, oavsett om det sker med religiösa eller politiska förtecken.

NÄR DEN NYA LAGEN trädde i kraft den 1 december var det få som trodde att ett terrordåd var nära förestående i vårt trygga land. Tio dagar senare var det bara försynen, eller slumpen om man vill, som förhindrade en större tragedi. Jag önskar att den nya lagen aldrig hade behövts, men det är nu uppenbart att vi med den nya lagens hjälp måste göra allt vi kan för att förhindra framtida terrordåd och för att skydda vilsna människor från mörka krafter som uppmuntrar till våld.

Andreas Norlén
Riksdagsledamot (M), Östergötland