De ungdomar som har fullständiga gymnasiebetyg har i det allra flesta fall betydligt lättare att finna arbete och går därmed mot en tryggare framtid. De utan eller med ofullständiga betyg kommer däremot att möta en allt tuffare arbetsmarknad. Idag när de utan betyg söker arbete där det inte krävs gymnasiekompetens tävlar man mot personer med fullständiga betyg, likadant är det med arbeten där det krävs gymnasiekompetens, där tävlar unga personer med gymnasiekompetens mot nyexaminerade akademiker.
Moderaternas, och resten av de borgerliga småpartierna i Alliansen, lösning på detta har hittills varit verkningslösa sänkningar av arbetsgivaravgifter för ungdomar och en sänkning av restaurangmomsen. De har också gjort det billigare med städhjälp och barnpassning för de som har råd. Flera av partierna vill också ändra i lagen om anställningsskydd, något vi i Sverige har kämpat i årtionden för att skapa. I borgerliga kretsar talas det också om lägre ingångslöner för de unga som anställs.
Vi socialdemokrater tror inte att Sverige kan konkurrera med exempelvis Kinas, Indiens och Brasiliens låga produktionskostnader utan vi tror på en kunskapsekonomi där vi konkurrerar med kunskap och innovation. För oss är det viktigt att värna om att när man får ett arbete så har man rättigheter, vi ska inte kunna bli avskedad utan riktig anledning, vi ska ha en skälig lön för det arbete vi utför. Vi vill stoppa slöseriet med skattemedel som sänkningen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för ungdomar är.
Vi vill istället satsa på riktade utbildningar där vi utbildar bland annat ungdomar till det marknaden eftersträvar. Vi vill investera i våra ungdomar och detta gör vi bland annat genom att skapa ett stort antal praktik- och traineeplatser. Vi måste också göra kraftfulla åtgärder i utbildningssystemet för att öka kvalitén. Det är inte acceptabelt att så många unga lämnar gymnasiet utan, eller med ofullständiga, betyg.
Désirée Liljevall (S),
riksdagsledamot Kalmar län
Investera i ungdomarna
Att vara ung i Sverige idag är inte alltid så lätt. Man ställs inför många val som kommer att påverka resten av ens liv. En del väljer att efter gymnasiet läsa vidare med högre studier medan andra försöker skaffa sig ett arbete. För en allt större del ungdomar så lämnar man tonåren med ofullständiga eller inga betyg alls från gymnasiet.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.