KD Vimmerbys förslag för en levande och attraktiv kommun

Debatt, av Gudrun Brunegård och Sven Weckfors: "Hur ska Vimmerbys ekonomi gå ihop utan att landsbygden och kommunens attraktionskraft utarmas?"

LV Debatt2015-09-30 11:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Vi kristdemokrater har förslag som stärker kommunen som helhet, utan att rasera förutsättningarna för den del av befolkningen som valt att bo och leva på landsbygden.

I vårt budgetförslag har vi försökt ha med ett helhetstänk. En satsning på ett håll kan ge en besparing på ett annat.

Först och främst vill vi slå fast att skolorna i Djursdala och Gullringen och förskola/fritids i Pelarne ska vara kvar. Besparingen är inte särskilt stor, sett till hela kommunkoncernen, och rent kontraproduktiv om man ser till kommunens attraktionskraft. Vi har stor respekt för de dryga 2800 personer som skrev under uppropet för folkomröstning och avsätter därför 600 000 kronor i vårt budgetförslag.
Socialnämnden gör år efter år kraftiga underskott, på grund av ökande behov hos barn, äldre, funktionshindrade och personer med beroendeproblematik. Sådant är svårt att spara på, eftersom det är lagstadgad verksamhet. Men att skära ned allt för drastiskt på kultur- och föreningsliv kan också bli fel, eftersom det kan vara de "vattenhål" som gör att någon står ut med livet i en utsatt situation. En drastisk besparing på föreningsliv och kulturskola kan innebära att fler personer mister en meningsfull sysselsättning och istället hamnar på sned i tillvaron, med ökade samhällskostnader som följd. Därför halverar vi sparet på Kulturskolan och omfördelar föreningsstödet.

Föräldrar ska ha rätt att kunna välja den barnomsorgsform som passar familjen bäst. Därför behåller vi vårdnadsbidraget. Det är billigt för kommunen, omkring en halv miljon kronor om året. På så sätt håller vi även nere behovet av förskoleplatser, som annars riskerar att spränga budgeten. Av samma skäl behöver barnomsorgspengen marknadsföras. Den möjliggör för familjer att slå sig samman i flerfamiljslösningar och kooperativ.

Det är viktigt med en väl fungerande elevhälsa. Varje barn och ungdom måste få tid att bli sedda och hörda. Därför säger vi nej till att minska ned på skolskötersketjänsterna. För att barnen ska må bättre införs daglig fysisk aktivitet. Det blir möjligt genom samlad skoldag, som sparar pengar, då skolskjutsarna kan användas mer effektivt. PRAO ska återinföras, för att förbättra för ungdomar att hitta rätt i arbetslivet.

Det måste bli mer attraktivt att jobba som sjuksköterska i hemsjukvården. Vi höjer grundlönen med 1000 kronor till var och en och inför kompetensutveckling. På så sätt minskar behovet av dyra, inhyrda sjuksköterskor. Vård- och omsorgspersonalen är också viktig. Fler ska få möjlighet att utbildas till undersköterskor.

Vi vill utveckla hemrehabiliteringen, i likhet med en del andra kommuner. Med hjälp av fler sjukgymnaster och arbetsterapeuter återhämtar sig de äldre snabbare efter sjukhusvistelse och behöver mindre omsorg. Arbetsterapeuten kan också göra uppsökande hembesök med riskinventering hos äldre. En fixartjänst ska återinsättas. På så vis räknar vi med att kunna spara tre till fem miljoner kronor.
Kommunen behöver öppna upp för fler praktikplatser i olika verksamheter, för att förbättra möjligheterna för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Rena besparingar, då? Jodå, de finns också: Minska politikerkostnaderna. En kommun av Vimmerbys storlek behöver inte två heltidsarvoderade kommunalråd. Vi har alltid klarat oss med ett tidigare. Skolledare hävdar vi också att man kan spara på. Vimmerby bör utan större problem kunna ha en modell som liknar Hultsfreds, med något fler rektorer, men utan alla de mellanchefer som finns här. Dessutom menar vi att ITSAM ska effektiviseras. Kommunens lokaler bör nyttjas mer effektivt och externhyrda ytor minska.

Med dessa förslag och ytterligare några kan vi stryka eller mildra sparförslag som vi anser skulle slå tillbaka med oönskade konsekvenser. Ändå kan vi räkna hem en nettobesparing på 5,5 miljoner kronor 2016 och omkring 5 miljoner kronor åren därefter, jämfört med S+M-förslaget.

Gudrun Brunegård
Ordförande KD Vimmerby
Sven Weckfors
Gruppledare

Läs mer om