Krafttag för företagandet

Med mindre än en månad kvar till valet är det tydligt att jobben är den viktigaste frågan för de allra flesta i Sverige. När vi moderater nu möter väljare på gator och torg runtom i landet gör vi det med en samlad politik för fler jobb.

LV Debatt2010-08-30 06:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖR TROTS ATT svensk ekonomi nu återhämtar sig allt tydligare efter den internationella finanskrisen återstår stora utmaningar. För att Sverige snabbt ska kunna omsätta den ljusnande konjunkturen i ökad sysselsättning krävs en fortsatt tydlig arbetslinje med kraftiga insatser för jobb och mot arbetslöshet.
Det ställer höga krav på att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och ge alla människor som står utan arbete ett bra och effektivt stöd. Därför vill Moderaterna gå vidare med ett jobbpaket för aktivitet, utbildning och arbete. Förslaget innebär förstärkta insatser för korttidsarbetslösa, långtidsarbetslösa och ungdomar. Totalt innebär förslagen över 31 000 nya platser i coachning, praktik och utbildning kommande år. Därutöver vill vi tillföra Arbetsförmedlingen resurser för förstärkt förmedlingsverksamhet.
För att jobben ska växa till krävs även att förutsättningarna för entreprenörskap och företagande förbättras. För fler arbetstillfällen, tillväxt och en positiv utveckling i hela vårt land är det centralt att befintliga företag växer och att nya skapas. Därför presenterar Moderaterna och de andra partierna i Alliansen gemensamt nu ett jobb- och företagspaket - för företagande, entreprenörskap och innovation.

VI VILL ATT FÖRETAG inom nya sektorer och näringar som startas och drivs av både män och kvinnor ska uppmuntras. Därför vill vi stimulera tjänstebranschen genom sänkt tjänstemoms för restauranger. Förslaget om sänkt tjänstemoms öppnar för sänkta kostnader som i sin tur öppnar för nyanställningar och nya jobb. Detta inte minst för ungdomar och nya svenskar. Reformen ska genomföras när de offentliga finanserna ekonomin tillåter samt i den takt överskott kan säkras

DÄRTILL SKA satsningarna på kvinnors företagande fortsätta, regelkrånglet minska och företagare få ökat stöd och rådgivning. Inom energi och klimat föreslår vi satsningar på miljöteknik och energiforskning. Vi ger också väljarna tydligt besked om att både de uppskattade RUT- ROT-avdragen ska vara kvar. Totalt innebär Alliansens skarpa förslag satsningar på företagande, entreprenörskap och innovation på 2,45 miljarder kronor 2011-2014. Reformambitionen om att sänka tjänstemomsen är en satsning som motsvarar 5,6 miljarder kronor.
Mot vår fördjupade arbetslinje och satsningar på ett företagsklimat i världsklass står vänsterpartiernas återgång till bidragslinjen och en företagsfientlig politik.
Ända fram till valdagen tänker vi ställa S, V och Mp till svars om hur jobben blir fler av att höja skatten för tre miljoner löntagare? Hur ska det bli lättare för unga att få jobb genom att fördubbla kostnaderna för att ha unga anställda som vänsterpartierna vill? Och hur menar vänsteroppositionen att det ska bli mer attraktivt att driva företag genom att avveckla RUT och ROT, införa kilometerskatt och avveckla kärnkraften?

Per Schlingmann
Partisekreterare (M)
Eva Bengtson Skogsberg (M)
Riksdagsledamot o
Förbundsordförande
Kalmar Län