Resultaten för cancersjukvården i Kalmar län har dessvärre inte varit så imponerande. Femårsöverlevnaden för de flesta cancerdiagnoser i Kalmar län låg i den nedre hälften, i flera fall bland de sista, i Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser 2008.
En avgörande faktor för tillfrisknande är tiden från allvarlig misstanke till diagnos och från diagnos till behandling. I 2011 års upplaga av Öppna Jämförelser har många av resultaten förbättrats, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar.
Exempelvis var tiden från remiss till första besök hos specialist vid utredning av prostatacancer mellan knappt 30 upp till 85 dagar, med en median på 54 dagar, jämfört med det mål på 28 dagar som sjukvårdsregionen satt upp.
Ett förbättringsarbete pågår i sjukvårdsregionen, för att ta fram gemensamma rutiner och förbättra resultaten. En viktig del är att förkorta ledtiderna och arbeta bort risken för att ett ärende blir liggande hos någon instans inför övergången till nästa steg i utredning eller behandling.
I vårt län fungerar ofta patientansvarig distriktsläkare som samordnare. Efter att en undersökning har gjorts går svaret tillbaka till denne, som skickar vidare till nästa led i utredningen och så vidare. I varje moment finns risk för fördröjning. Enligt den nyligen fastlagda nationella cancerstrategin ska det finnas en namngiven kontaktsjuksköterska för varje enskild cancerpatient.
I Danmark finns ett nationellt, genomarbetat system med "cancerpaket". Där föreskrivs hur behandlingen för olika cancersjukdomar ska läggas upp, med tydliga kriterier och maxtider steg för steg i behandlingen. Cancerpaketen är unika i internationell jämförelse. Ledande läkare inom området har tillsammans med administratörer och ledare i de danska regionerna, inrikes- och socialministerierna och Sundhedsstyrelsen enats om att ett väl tillrättalagt flöde med patienten i centrum.
Cancerpaketet börjar vid välgrundad misstanke. Det indelas i utredning, behandling och efterförlopp. Paketet beskriver också rehabilitering, palliativ behandling och omvårdnad. Tiderna är utarbetade utifrån standardförlopp, utan hänsyn till befintliga kapacitets- eller resursfrågor. Cancerpaketen har visat sig vara ett effektivt sätt att skapa snabba och väl tillrättalagda vårdprocesser och skapar drivkraft för ledningen att säkra resurser till cancersjukvården.
Direkt efter diagnos går ansvarig specialistläkare och sjuksköterska tillsammans med patienten igenom upplägget för hela behandlingsplanen. Varje led av utredning och behandling är alltså planerad redan från början. Det innebär trygghet för patienten och minimal tidsspillan mellan de olika momenten. Läkaren och sjuksköterskan ansvarar sedan för behandlingen.
Det danska cancerpaketet för prostatacancer fastställer att patienten vid välgrundad misstanke ska undersökas av urologisk specialistläkare senast två veckor efter remiss. Som patient måste det vara en ofantlig skillnad att vänta i högst två veckor jämfört med fyra veckor upp emot tre månader, som kan vara fallet i Kalmar län, enligt Öppna Jämförelser för cancervård 2011.
I det förbättringsarbete som pågår i vårt län kan dessa perspektiv tillföras, för att förbättra cancervården. Med en tydlig plan för hela vårdprogrammet, som utgår från patienten, med tydliga maxtider för varje led i utredning och behandling, och en namngiven läkare och sjuksköterska med individuellt ansvar, kan man skapa trygghet för patienten och undanröja risken för onödiga dröjsmål.
Målet för cancervården i Kalmar län måste vara snabb diagnos, omhändertagande med helhetssyn och bästa tänkbara behandlingsrutiner med korta, snabba beslutsvägar. På så vis finns goda förutsättningar att bygga upp en cancervård i världsklass.
Gudrun Brunegård
Landstingsråd (KD)
Lär av den danska cancervården
Ett av de svåraste besked man kan få är nog att få veta att man har cancer. En färsk undersökning visar att chockbeskedet markant ökar risken för hjärtinfarkt veckan efter beskedet. Detta trots att de flesta cancersjukdomar numera kan botas.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.