Låt oss tala öppet om elpriset

Vinterns elval är ditt. Endast den enskilde konsumenten har möjlighet att utifrån egna omständigheter fatta ett beslut om vilken avtalsmodell - fast eller rörlig - som är bäst för henne. Men det betyder inte att ditt elbolag står utan ansvar. Tvärtom.

LV Debatt2010-11-13 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VI HAR ETT stort ansvar att tydligt informera om alternativens för- och nackdelar. Vi på E.ON levde inte fullt ut upp till dessa helt rimliga förväntningar på information under den sistlidna rekordkalla vintern. Då kommunicerades det mycket i samband med själva köldknäppen, men den tidiga proaktiva dialogen var mer knapphändig.
Vissa elbolagsföreträdare tar nu på sig meterologhatten och presenterar analyser över hur vintern kan komma att gestalta sig, hur stor risk det är för en upprepning av förra vinterns kyla och ökade elbehov. Vi avstår från det. Du är som kund inte betjänt av våra gissningar på det området.
Det enda vi vet är att vädret svänger, och att elpriserna alltid också kommer att svänga. Priset varierar beroende på tillgång och efterfrågan, och temperaturen har förstås en betydande inverkan på denna fluktuation, även om det förvisso inte är den enda variabeln att ta hänsyn till.

NÄR DET GÄLLER tillgängligheten i kärnkraften så senarelägger E.ON uppgraderingen av reaktorn Oskarshamn 2 (O2) till 2012-2013, för att skapa bästa möjliga förutsättningar att producera el med hög kapacitet under vintermånaderna.
Den absoluta ambitionen är att alla tre reaktorer i Oskarshamn ska vara igång hela vintern men om det skulle uppstå oväntade problem så har säkerheten alltid högsta prioritet.
Tack vare ett omfattande investeringsprogram på 58 miljarder kronor under åren 2006-2013 tillför E.ON ytterligare 8 TWh elproduktion till elmarknaden, motsvarande 320 000 villors årsförbrukning. Dessutom moderniserar vi befintliga anläggningar vilket ytterligare ökar leveranstryggheten. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra kunder på den marknad vi känner och där prisbilden alltid kommer att svänga upp och ned, även om det inte brukar bli så mycket uppmärksamhet kring detta faktum vid de tillfällen då priset sjunker.

BESLUTET OM HUR du ska hantera elpriset är varken svårare eller enklare än beslutet om du ska välja rörlig eller fast boränta. Om du har goda ekonomiska marginaler så att din privatekonomi inte påverkas på något dramatiskt sätt av en tillfällig men betydande uppgång i elpriset, då väljer du ett rörligt elpris. Över längre tid är det oftast ett billigare alternativ.

VARFÖR? JO, OCH DET är detta som såväl banker som elbolag verkar ha så svårt att förmedla: om du binder din ränta eller har ett fast elpris så tar marknadens aktörer ut en riskpremie - att jämföra med en försäkringspremie - av dig. Detta för att ta höjd för den osäkerhet det innebär att i förväg utlova ett fast pris på en vara som hela tiden fluktuerar i pris.
Så fungerar det på elmarknaden också och vi vill vara tydliga med att tala om det för våra kunder.

LIKAFULLT KAN det vara helt rationellt att binda sitt elpris. Den som har små ekonomiska marginaler eller av andra skäl vill ha full kontroll över hur stor elkostnaden blir under vintern, oavsett köldnivåer eller vattennivåer i norska magasin eller andra faktorer som vi inte kan påverka, kan göra klokt i att binda elpriset.
Om du värmer ditt hus med el så ökar förbrukningen med fallande utomhustemperatur, vilket syns på elräkningen oavsett fast eller rörligt pris. Med ett fast pris slipper du dock eventuella extrempriser.
Men att göra någon generell rekommendation om vilket prisval som är bäst vore att svika vissa kunder. Därför avstår vi från det. Ett allmängiltigt råd kanske vi ändå kan förmedla så här inför vintern utan att framstå som alltför förmätna: Det är viktigt att du ser över ditt elavtal.

Lars Lagerkvist
VD, E.ON Försäljning