Miljöpartiet - "de röda"

Det går en tydlig skiljelinje mellan de två olika regeringsalternativen om hur Sverige ska se ut i framtiden. Inte minst synen på ansvar för hur jobben ska bli fler och statsfinanserna fortsatt solida.

LV Debatt2010-08-16 07:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alternativet till Alliansens vision om full sysselsättning är den samlade vänsteroppositionens idé om ett Sverige där färre arbetar mindre tid. Men sanningen är att desto färre som jobbar ju sämre blir förutsättningarna för nödvändiga välfärds- och klimatinvesteringar.
Miljöpartiet tycks till följd av rådande mediahausse kring Maria Wetterstrand ha undgått sakpolitisk granskning. Men partiet har faktiskt ihop med de två andra partierna på vänsterflanken gett klara besked om att vårdbiträden i Vimmerby, vaktmästare i Ankarsrum, storkökspersonal i Virserum och lastbilschaufförer i Hultsfred kommer få rejält höjda skatter, samt att alla arbetande ungdomar under 26 år i hela Kalmar län kommer att straffbeskattas med fördubblad arbetsgivaravgift.
Emellertid har varken Miljöpartiet eller de andra vänsterpartierna levererat några nya svar på hur jobben ska bli fler. De har däremot lyckats presentera en lång löfteskatalog, där varken kostnader eller tillräcklig finansiering anges.

Men sammanfattat så vill den samlade vänstern snabbavveckla kärnkraften, chockhöja bensinpriset, återinföra fastighetsskatten, höja arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år, avskaffa betyg i grundskolan, avskaffa militärt försvar på sikt, avskaffa livstidsstraffet för mord, samt minska den generella arbetstiden till sex timmar per dag.
Opinionsinstitutet Sifo gjorde nyligen en undersökning där det framgår att 76 procent av svenska folket ger tummen ner för höjda skatter för låg- och medelinkomsttagare. Knappt var tredje vill avveckla OKG och de andra kärnkraftverken i Sverige. Hela 81 procent vänder sig emot att betygen i grundskolan avskaffas och så mycket som 84 procent är negativa till vänsterns föreslagna chockhöjning av bensinskatten. I samma undersökning fastställdes också att så många som 84 procent av svenskarna uppskattar att det blivit billigare att anställa unga.

En av Sveriges största dagstidningar jämför Miljöpartiet med musikvärldens "one hit wonder", det vill säga ett band med flera låtar på repertoaren men känt för endast en - lite som Anna Book och "A-B-C". Enligt Ekot och Sifo är Miljöpartiet framträdande inom miljö och klimat, men inte ens de egna sympatisörerna anser att partiet är vassast när det gäller någon annan sakfråga.
Vidare konstaterar Novus Opinion att "Miljöpartiet har en tunn sakpolitisk profil och att partiets goda siffror vilar på en smal bas av miljö/klimat/energi". Och detta är bevisligen inte missvisande då knappa 2 procent av väljarkåren anser att partiet har bäst politik vad gäller arbetslöshet, sjukvård och Sveriges ekonomi.
Det finns uppenbarligen en tydligt bristande entusiasm inför Miljöpartiets jobbpolitik. Särskilt numera då partiet har övergett idén om grön skatteväxling i form av höjd skatt på utsläpp och energi i kombination med sänkt skatt på arbete för att helhjärtat satsa på röda skattehöjningar.
Ett tydligt exempel på detta är att Miljöpartiet föreslår 41 miljarder kronor i skattehöjningar för 2012, vilket är nästan dubbelt så mycket som Socialdemokraterna.

Hur Miljöpartiets föreslagna politik främjar företagsamhet och utbildning samt skapar förutsättningar för nya jobb är svar som språkrören och deras lokala representanter är väljarna skyldiga före valet den 19 september.
Och när de ändå är i berättartagen vore det intressant med en redogörelse för hur elförsörjningen ska ordnas till industrin, hushållen och en växande elbilsflotta när partiet samtidigt vill snabbavveckla kärnkraften (i resten av världen bygger man ut) och motsäger sig allt från ny vattenkraft, ny teknik för infångning av koldioxid till nya elkablar? Det är totalt orealistiskt.

Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamot Kalmar län