Världen kommer att behöva mera mat. De närmaste 40 åren ska vi producera lika mycket mat som vi gjort de senaste 8000 åren. När får vi se ett politiskt ansvarstagande vad gäller det svenska lantbruket, där mjölken är motorn?
Politik är att vilja, sa en tidigare ledande socialdemokrat en gång. Nu är frågan om regeringen vill ha kvar den svenska mjölken. Om man vill det är det bråttom att agera. Det närmaste halvåret kommer att avgöra hur många mjölkbönder som orkar igenom krisen och vad som blir kvar av svensk mjölkproduktion. På bara ett halvår har 145 mjölkgårdar försvunnit i Sverige, vi är nu ca 4000 kvar.
Kombinationen av en vikande efterfrågan från Asien och därmed låga världsmarknadspriser, Rysslands importstopp till följd av EU:s sanktioner och ett redan, jämfört med konkurrentländerna, högre kostnadsläge har gjort att duktiga svenska mjölkföretagare är satta under mycket stor press.
Som om detta inte var nog riskerar krisen från i våras att bli ännu mer dramatisk i höst.
Sedan förra sommaren har mjölkbönderna tappat ungefär 25-30 procent av sina intäkter och därmed i många fall hela sin lön. För de flesta svenska mjölkbönder kostar det nu betydligt mer att producera mjölken än vad de får betalt för den. Det säger sig självt att det är ohållbart att gå back på varje kilo mjölk man producerar.
Sverige riskerar att förlora en stor del av sina mjölkföretag. Att välja att lägga ner är en sista mycket drastisk åtgärd, efter att man som företagare gjort allt som står i ens makt för att kapa kostnader, minska utgifter och effektivisera. Läget är akut, och ändå har vi troligtvis inte nått botten på mjölkkrisen än.
På kort tid har nära 70 000 människor skrivit på LRF:s upprop för att mjölken ska finnas kvar i Sverige. Det är inte bara mjölkbönderna som väntar på besked från er politiker, utan även era väljare. Vi behöver veta hur landsbygdsministern och regeringen ser på de värden som mjölkproduktionen skapar:
Vill ni kunna köpa mjölk, ost och yoghurt från mjölkgårdar med en djurvälfärd i världsklass och unikt låg antibiotikaförbrukning?
Vill ni ha kvar de öppna landskapen och den biologiska mångfalden som betesdjuren skapar?
Vill ni ha kvar världens mest klimatsmarta mjölkproduktion?
Vill ni ha kvar de ca 20 000 arbetstillfällen som skapas i svensk mjölkproduktion?
I så fall behöver ni ge mjölkbönderna ert stöd, och det måste synas i regeringens budget i höst.
Marita Wolf, mjölkbonde i Kinda och ledamot i LRF:s Mjölkdelegation
Någon måste ta det politiska ansvaret
Jag har ett tydligt mål: svensk mjölk-och köttproduktion ska växa. Jag hoppas att också våra politiker vill att vi ska ha vårt lantbruk och vår svenska livsmedelsproduktion kvar i framtiden.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.