Närproducerat, min framtidsvision

Varje dag serveras det stora mängder mat i våra skolor, äldreboenden, storkök och hemma hos den enskilde familjen. Mat behöver vi för att orka jobba, må bra, men också för att klara av vardagslivet. En del av den mat som vi äter har tyvärr stor påverkan på miljön. Knappt hälften av all mat som vi äter i Sverige är producerad här. Det betyder att vi importerar väldigt mycket råvaror som fraktas hit på båtar och lastbilar. Dessa båtar och lastbilar släpper ut enorma mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

LV Debatt2012-02-23 08:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DESSUTOM SLÄNGER vi väldigt mycket mat i Sverige bara för att bäst-före-datumet gått ut, utan att ta hänsyn till om maten är användbar eller inte. Omkring 2 miljoner ton växthusgas släpper vi ut varje år till följd av att vi slänger mat, vilket motsvarar ungefär ett års utsläpp från 700 000 bilar.
Sverige ligger i framkant när det gäller att minska den skadliga miljöpåverkan och med att jobba för ett mer grönare och miljövänligare matbord. Vi jobbar med att utveckla biogasanläggningar, stimulerar till köp av fler elbilar och ett mer närproducerat och ekologiskt alternativ i våra livsmedelsbutiker. När vi köper närproducerad mat i Sverige, ska vi vara medvetna om att den inte bara uppfyller höga krav på djurskydd, utan också uppfyller de svenska miljökraven som gäller för odlad gröda.
De svenska råvarorna är dessutom mindre miljöbelastande eftersom varken mjölken eller grönsakerna har åkt båt eller utsatts för farliga besprutningsmedel. För mig är det oerhört viktigt att vi verkligen tar vara på landets egna resurser och gör våra matinköp utifrån den omtanke om djur och miljö som våra lagstiftare avsett och faktiskt inser att det inte är vettigt att importera så stora mängder livsmedel samtidigt som stora delar av världen lider brist på mat.

JAG DELAR verkligen Landsbygdsminister Eskil Erlandssons (c) vision, Sverige - det nya matlandet. Det är viktigt att vi tillsammans gynnar de lokala och ekologiska matproducenterna som ger oss möjlighet att köpa råvaror av hög klass. Ibland erbjuds kunden att plocka just det där äpplet eller moroten som man verkligen vill ha, det kallar jag för frihet!
Genom att man gynnar den lokala odlaren bidrar man inte bara till en bättre miljö utan också till en levande landsbygd med företagare. Alla, barn, vuxen, gammal eller ung, behöver näringsrik mat och de kan vi framställa på landsbygden.

VI MÅSTE dessutom lära oss att värdesätta den odlingsbara marken och se den som en resurs för framtiden. Att låta bygga bostäder på fin åkermark är ett stort problem som vi har i Sverige. Städerna brer ut sig och jag anser att kommunpolitikerna verkligen måste skärpa sig. För ju mer mark som försvinner, ju mindre mat kan vi producera. Det är upp till den enskilda kommunen att utreda om det finns möjlighet att bygga på annan mark än åker, vilket de naturligt vis bör eftersträva.

VI KONSUMENTER behöver dessutom bli mer medvetna om vad vi äter och hur maten produceras. Åk gärna ut till en lantbrukare eller en grönsaksodlare och gör ett studiebesök. Vi behöver alla få upp ögonen för det Svenska alternativet och det kan vi endast få genom kunskap. Tillsammans kan vi göra skillnad. Jag brinner för den Svenska landsbygden och våra matproducenter, som inte bara skapar jobb och tillväxt, utan också en enorm matglädje.

Patrik Davidsson (C)
Ordförande CUF Kronobergs län

Läs mer om