Nu ska vi genomföra våra vallöften

Valet i söndags blev en framgång för oss rödgröna partier i Landstinget i Kalmar län. I valkretsen för Vimmerby och Hultsfred ökade stödet för oss rödgröna. Det gör att vi med stöd av en majoritet av väljarna bildar fortsatt majoritet i landstingsfullmäktige. Vi vill tacka alla väljare i Vimmerby och Hultsfreds kommun som har givit oss förtroendet och ansvaret att leda utvecklingen av sjukvården de kommande fyra åren.

LV Debatt2010-09-25 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VÅR ABSOLUTA ambition är att vara en politisk ledning för hela Kalmar län, som garanterar alla länsbor en trygg sjukvård av hög kvalitet varhelst man bor i länet. Vi har också som ambition att söka breda uppgörelser med de borgerliga partierna i strategiskt viktiga framtidsfrågor. Som vi tidigare har deklarerat kommer vi inte att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Vi tar vårt väljarstöd på fullaste allvar. Vi har fått ett tydligt mandat att fortsätta korta ned vårdköerna. Målet är att sjukvården ska vara helt köfri. Väljarna vill vidare att sjukvården ska fördelas efter behov och värdesätter högre kvalitet i sjukvården framför sänkta skatter. En stor majoritet av väljarna står upp för alla människors lika värde och vill motarbeta främlingsfientlighet och motsättningar.
Vi ska nu på bästa sätt förvalta detta väljarstöd. Övergripande handlar det om att fortsätta sköta ekonomin på ett ansvarsfullt sätt. Konkret står vi nu i startgroparna till ett intensivt budgetarbete. I slutet av november ska landstingsfullmäktige fatta beslut om en ny landstingsplan för de kommande åren. Där ska de första stegen tas för att förverkliga vår gemensamma valplattform som vi har presenterat under valrörelsen.

DET HANDLAR om förbättringar av cancersjukvården genom att erbjuda alla patienter vårdkontrakt som reglerar samordning, behandling och mål. Vi vill även avsätta 27 miljoner kronor för att genomföra ett kvalitetslyft för sjukvården av de mest sjuka äldre.
Vidare ska vårdgarantin förbättras. Från att man lyfter telefonen och ringer hälsocentralen tills behandling är påbörjad eller operation utförd ska det högst få gå 95 dagar.
Direkt efter årsskiftet startar en omfattande uppfräschning av länets Hälsocentraler för 25 miljoner kronor.

VI SKA PÅBÖRJA ett långsiktigt arbete för att sjukvården i Kalmar län ska bli Sveriges säkraste 1 januari 2014. För detta ändamål - att minska antalet felbehandlingar och vårdskador - avsätts 20 miljoner kronor till förbättringsarbeten bland medarbetarna.
Därutöver ska vi bland annat fatta beslut om att anställda fler psykologer inom primärvården, att endast ha miljöbilar i landstingets fordonspark och räkna upp anslagen till länets kulturinstitutioner.
Vi står nu på tröskeln till en ny mandatperiod. Det finns all anledning att vara stolt över vad medarbetarna i sjukvården åstadkommer. Här i Kalmar län finns Sveriges kortaste vårdköer och de nöjdaste patienterna. Samtidigt vet vi att mycket återstår att förbättra och att sjukvården måste vinna patienternas förtroende varje dag. Det är därför nödvändigt att både vi politiker och landstingets medarbetare alltid har patientens fokus i vårt arbete. Sjukvården behöver bli bättre på att tillvarata patienternas kunskaper. Politiken måste bli ännu bättre på att föra dialog med medborgarna. Tillsammans ska vi se till att forma Sveriges bästa sjukvård.

Peter Högberg (S)
Landstingspolitiker från Vimmerby

Tommy Ejnarsson (V)
Landstingspolitiker från Hultsfred

Caroline Axelsson (MP)
Landstingspolitiker från Vimmerby