Öka livskvaliteten för äldre

De senaste åren har Sverige blivit mer orättvist. Tryggheten har bland annat försämrats för landets äldre befolkning. Antalet anställda inom äldreomsorg och sjukvård har minskat med omkring 25 000. Samtidigt har pensionärerna fått sänkta pensioner och regeringen har infört en särskild pensionärsskatt.

LV Debatt2010-09-07 06:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEN BORGERLIGA regeringen har i valrörelsen givit sitt besked till oss pensionärer: Pensionärsskatten - klyftan i beskattning mellan pension och lön - ska vara kvar. Den moderatledda regeringen vill fortsätta sänka skatterna, mest för dem som har redan har det bra. Med sänkta skatter försvinner möjligheterna att bygga ut och utveckla vår gemensamma välfärd.

Vi som skrivit denna artikeln är socialdemokrater som har varit med under många år i politiken både lokalt och nationellt. Vi menar att Sverige behöver en ny regering som återupprättar respekten för de generationer som byggt upp vårt välfärdssamhälle. Landets äldre behöver en regering som skapar ett bättre och mer rättvist samhälle.
Vi socialdemokrater går till val på en ambitiös och bred äldrepolitik som syftar till att höja livskvaliteten, stärka ekonomin och göra vardagen tryggare för äldre.
Klyftan mellan arbete och pension måste bort, därför vill vi avskaffa pensionärsskatten. Vi vill också sänka taxan i hemtjänsten - en timme för hemtjänst ska kosta max 100 kronor. Vidare vill vi förbättra möjligheterna till tandvård för äldre och föreslår att tandvårdschecken till äldre mellan 65-74 år fördubblas. Vi föreslår också ett höjt bostadstillägg för pensionärer med låg inkomst.

VI VILL INFÖRA fria timmar i äldreomsorgen. Hemtjänsten och insatserna på äldreboendet ska kunna ge möjlighet till egen tid - till exempel. för att besöka ett museum eller ordna en fest festmåltid. Vilka insatser som inryms är upp till kommunerna. Vi vill också att maten för äldre ska bli bättre och föreslår en satsning på 50 miljoner för att höja kvaliteten på maten. Vi vill också öka möjligheterna för äldre par att fortsätta bo tillsammans. Därför föreslår vi omfattande stimulansmedel till kommuner som erbjuder sådana lösningar.

VI VILL ATT DET ska bli enklare att få hemtjänst. Alla äldre över 75 år ska få ett antal hemtjänsttimmar bara genom att anmäla sig. En annan reform för att föra ålderdomen smidigare är att underlätta för fler personer att få omsorg på sitt eget språk. Allt fler äldre har behov av omsorg på annat språk än svenska och vi föreslår därför en satsning för att främja detta.
Svenska folket står vid skiljevägen. Ska vi fortsätta med nya stora skattesänkningar eller satsningar på den generella välfärden?
I stället för att sänka skatterna - mest för dem som har det bäst - väljer vi socialdemokrater att bland annat bygga ut tryggheten för landets äldre.

Åke Ströberg (S)
Pensionär från Storebro och ledamot i landstingsfullmäktige

Georg Karlsson (S)
Pensionär från Hultsfred och ordförande i ABF Östra Småland/Öland

Anna-Greta Leijon (S)
Tidigare statsråd och riksdagsledamot