Patienträttighetslag för ökad trygghet

Många år av socialdemokratiskt styre i vårt land har gjort systemen och institutionerna stelbenta. Vi är nu inne i ett paradigmskifte, vi går mot att lyssna in medborgarperspektivet, att konkurrensutsätta och att kvalitetsvärdera.

LV Debatt2010-07-19 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansens arbetsgrupp för den framtida hälso- och sjukvården har identifierat fem områden som måste utvecklas under nästa mandatperiod.
- Vi vill göra en nationell satsning för att mäta och redovisa jämlikheten i vården för varje vårdenhet i landet. När resultaten blir offentliga leder det till en kraftig press på vårdenheterna att förbättra sina resultat.
- Hälso- och sjukvården måste arbeta mer förebyggande. Skillnaderna i hälsa är stora mellan låg- och höginkomsttagare. Detta går att ändra genom tidiga insatser. Därför ska vi stärka samarbetet mellan skolhälsovård, ungdomsmottagningar, primärvård, barnmottagningar och barn- och ungdomspsykiatrin.
- Vårdvalet ska vidareutvecklas. Socialdemokraterna vill stoppa både vårdval och nya vårdcentraler. Då dör konkurrensen och svensk sjukvård drabbas av ökad ojämlikhet istället för minskad, som är vårt mål och för patienternas bästa.
- Tillgängligheten ska fortsätta att förbättras. Vår arbetsgrupp har föreslagit en kraftfull skärpning av den nuvarande vårdgarantin.
- Vården ska ges på likvärdiga villkor oavsett var man bor i landet. Allt annat är oacceptabelt. Landstingen måste nå tydliga överenskommelser så att alla patienter behandlas likvärdigt.

I dag är det också svårt att överblicka vad man som patient har för rättigheter och hur man kan få sin rätt prövad. Vård måste ges på lika villkor, i enlighet med portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen. Så är det tyvärr inte alltid idag. Vi i arbetsgruppen anser att en av de viktigaste utmaningarna inom sjukvårdspolitiken är att säkerställa en rättvis och jämlik vård. Idag finns bestämmelser som reglerar patientens rättigheter i flera olika lagar. En sammanhållen redogörelse för patientens rättigheter bör samlas i en lag.
En av de viktigaste rättigheterna för en patient är vårdgarantin, som slår fast inom vilka tidsramar som vård ska ges. Regeringens arbete med tillgänglighet och satsningen på en s k "kömiljard" har haft stor betydelse för att korta köerna. Men detta är inte nog utan vi vill också att vårdgarantin ska förstärkas och bland annat slå fast hur många timmar man maximalt kan tvingas vänta på akuten. Flera akutsjukhus har genom aktivt arbete sänkt sina väntetider väsentligt och det är tydligt att målen om en köfri vård inte är en avlägsen vision.

Vi ska kunna välja och välja bort det som vi är missnöjda med, men också ha rätt att i hela vård- och omsorgssektorn ställa krav på värdigt bemötande, på kvalitet och på att få vår rätt prövad om något fallerar. Med en patienträttighetslag tydliggör vi för patienter och för personal en del av de krav som kan ställas på vården och omsorgen. Det blir grund för en kvalitetshöjning genom insatser som sätter den enskilde i fokus. Då får vi en vård och omsorg som finns till för vård- och omsorgstagaren.

Alliansens arbetsgrupp för hälso- och sjukvård
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot och ordförande
Filippa Reinfeldt (M), landstingsråd
Kenneth Johansson (C), riksdagsledamot
Jonas Andersson (FP), regionråd