"Recept" för en bättre hälso- och sjukvård

Under alla mina år som landstingspolitiker har jag sett behovet av en väl utbyggd primärvård med god kontinuitet. På så vis skapas trygghet för befolkningen och dessutom kan man som bieffekt också minska belastningen på slutenvården.

LV Debatt2010-11-19 07:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min nya roll som riksdagsledamot konstaterar jag att Alliansregeringen har tagit många beslut som innebär förbättringar och nya möjligheter för hälso- och sjukvården. Besluten syftar till att stärka och utforma vården utifrån patientens behov. Vi kristdemokrater anser att hela vårdprocessen måste formas runt patienten, istället för att patienterna ska infogas i gamla och föråldrade rutiner. Valfrihet, trygghet, kvalitet och patientsäkerhet ska vara ledord i all vård.
För mig har utgångspunkten alltid varit att sjukvården är till för patienten, inte tvärtom. Vården ska vara patientstyrd och ge trygghet till en enskilde och anhöriga. Patientens behov och önskemål ska styra hur sjukvården formas. Därför måste vi ständigt söka nya lösningar för att stärka patientens ställning i vården. Vårdval är ett viktigt och kanske revolutionerande moment i denna utveckling.

Vårdval 2010 har på ett tydligt sätt gett patienterna ökad valfrihet. Det blir lättare för vårdgivare att etablera sig i primärvården. Det spelar ingen roll om vården drivs i privat eller i landstingets regi, finansieringen sker solidariskt och gemensamt. Vårdvalet utmanar varje vårdcentral/hälsocentral och varje mottagning att utvecklas på ett nytt och spännande sätt. Samtidigt är jag övertygad om att vårdvalet kommer att ge bättre möjlighet till fast läkarkontakt för dem med störst behov, dvs äldre och kroniskt sjuka. Med vårdvalet tror jag primärvården i ordets rätta bemärkelse kan bli en första linjens sjukvård.

Den svenska sjukvården är inriktad på att förebygga, bota, lindra och ge vård vid behov. Då vi vet att behovet av vård hela tiden ökar måste vården ta ett än större ansvar för att förebygga att vårdbehov uppstår. Hälsa är ett subjektivt och vittomfattande begrepp. Vi måste därför vidga synen på hälsa. Många av de problem som vårdcentralerna/hälsaocentralerna möter är relaterade till livsstil eller snarare levnadsvanor. Därför bör den första linjens sjukvård kraftfullt stärka sin förebyggande vägledning. Nya insatser och nya former behövs för att möta kända hälsorisker: som rökning, alkohol och droger, övervikt, sexuellt överförda sjukdomar och äldres ohälsa.
Primärvården, liksom all annan vård, baseras på kunnande och engagemang. Vi vet att det är svårt att få spridning av nya metoder och arbetssätt till all personal i patienternas närhet. Lika viktigt är det att sortera bort föråldrade förhållningssätt och metoder som saknar evidens. Därför måste varje enhet i sjukvården avsätta tid till fortbildning för sina medarbetare.

När jag som kristdemokrat uppmanas skriva ut ett "recept" för en bättre hälso- och sjukvård ordinerar jag mer av förebyggande arbete, fortsatt fokus på vårdvalet med vård på patientens villkor och trygghet för alla vårdbehövande genom aktivt kvalitetsarbete och hög patientsäkerhet. Målsättningen är en sjukvård utan köer samt en rättvis och jämlik hälso- och sjukvård.

Anders Andersson,
Järnforsen
Riksdagsledamot (KD) och ledamot i socialutskottet