Regeringens jobbpolitik är lika med lägre lön

I Sverige har vi sedan länge en tradition att politiker inte lägger sig i lönebildningen. Lönerna bestäms av arbetsmarknadens parter i fria förhandlingar. Det är en av hörnstenarna i den svenska modellen. Men sedan valet 2006 har Sverige en regering som har som mål att sänka vanliga löntagares löner.

LV Debatt2010-07-14 06:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finansminister Anders Borg, som har utformat denna politik, vägrar konsekvent att svara på frågor om sin lönesänkarpolitik. Ledande företrädare för moderaterna talar osanning om vad regeringens politik faktiskt leder till.
Lars Calmfors, ordförande i Finanspolitiska rådet, har nu tröttnat och uppmanar Borg att sluta mörka politiken.
Per Jansson, fram till nyligen statssekretare i Finansdepartementet, och en av Anders Borgs närmaste medarbetare, har varit mer öppen med regeringens avsikter. Efter att ha tillträtt en ny tjänst på Riksbanken har han kunnat tala klarspråk: "Ett ökat arbetskraftsutbud innebär att fler människor konkurrerar om samma jobb och det ger en allmän press nedåt på lönerna." (Aftonbladet, 100608). Men Anders Borg och moderaterna fortsätter att bluffa och mörka.
Folkpartiledaren Jan Björklund står för tydligheten i regeringen. Han har nu gjort klart att alliansen kommer att gå till val med en fortsatt orättvis a-kassa. Björklund tycker att det är rätt att en hotellstäderska ska betala fem gånger så hög avgift som en civilingenjör. En läkare får betala 90 kronor medan en metallare får betala 410 kronor i månaden. Skälet till olika avgifter är att regeringen vill minska arbetslösheten genom att sänka lönerna. Än en gång samma recept för fler jobb: Alliansen vill ha lägre lön för vanliga löntagare.

Samtidigt så har dyrare medlemskap och sämre försäkringar gjort att 500.000 löntagare pressats ut ur a-kassan. Nu står dessa löntagare utan inkomstskydd. Resultatet är en ökad otrygghet och en sämre ekonomisk utveckling än vi annars skulle ha haft. Sverige har idag en regering som tycker att vanliga löntagare har för höga löner. Under en ekonomisk kris prioriterar regeringen skattesänkningar för välbeställda framför en politik som kan hålla tillbaka långtidsarbetslösheten.
Sverige måste tillbaka till överskott och starka offentliga finanser. Men vi måste samtidigt lämna idén om att ökade klyftor hjälper mot utanförskap. De rödgröna har gett klart besked. Om vi får bilda regering så kommer avgiften i a-kassan att sänkas till ca 80 kr i månaden - för alla. Det innebär kraftiga avgiftssänkningar för alla de löntagare som nu betalar höga avgifter.

Varje arbetad timme behövs. Till skillnad från regeringen, som lade fram en vårproposition utan någon jobbpolitik, har de rödgröna partierna tillsammans presenterat förslag för hur vi ska skapa 100.000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser i Sverige. Unga som blir arbetslösa ska få stöd från första dagen. Högskolan ska byggas ut med fler platser, men också få riktade resurser för att höja kvaliteten i undervisningen.
Sverige ska byggas starkt genom att vi investerar i vägar, järnväg och bostäder.
Vi investerar i välfärden för att stärka kvaliteten och att motverka de uppsägningar som väntar med regeringens politik.
Höstens val blir ett avgörande vägval. Konflikten står mellan fler jobb med oss rödgröna, eller ökade klyftor med de borgerliga partierna.

Krister Örnfjäder
Riksdagskandidat (S)