Regionförslag omöjligt att genomföra

För några dagar sedan fanns det en artikel i denna tidning där Regionförbundets ordförande Leif Larsson nu önskar att man genast tar tag i frågan att bilda en ny region bestående av de tre Smålandslänen tillsammans med Östergötland.

LV Debatt2010-10-07 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FRÅGAN ÄR I allra högsta grad aktuell, dock kan man konstatera att frågan borde ha förts fram av de politiska partierna i den valrörelse som just har passerats. Framförallt skulle det inte bara handla om hur den framtida kartan skall se ut utan även om vilka frågor som de nya storregionerna skall syssla med vilka politiska frågor de skall syssla med.
Här inser man att sjukvårdsfrågor, allmänna kommunikationer är av sådan art att de måste ses ur ett regionalt perspektiv för att kunna skapa en positiv ekonomisk utveckling. Det börjar väl också att bli dags för staten att fundera över sin organisation av hur olika delar av förvaltningen fungerar ur ett regionalt perspektiv. Tyvärr skedde inte detta, vilket var synd då valrörelsen hade varit en utmärkt arena att diskutera dessa frågor och att driva sin politiska uppfattning om regionfrågan.
Det nämns också att det pågår samtal mellan Kalmar län och övriga Smålandslän, Blekinge och Östergötland. Som Folkpartist i Kronobergs län blir man aningen förundrad över att det fortfarande går att hålla liv i en tanke om en framtida regionindelning som redan på förhand är dömd att misslyckas.

MAN KAN nämligen lätt konstatera att Kronobergs läns framtid är att ingå i en sydsvensk region, inte någon region där Smålandslänen knyts till Östergötland. Detta har vi Folkpartister insett och drivit en längre tid, vi har även med oss våra partikamrater i Blekinge och Skåne på detta. Även krafter inom Moderata samlingspartiet och Socialdemokraterna är av liknande uppfattning.
Hur övriga Smålandslän ställer sig till detta vet jag inte, då det är en sak som ligger utanför oss Kronobergares kontroll.
Skälet till att Kronobergs län bör ingå i en sydsvensk region är tämligen enkla. För det första så har mycket hänt i vår omgivning sedan Axel Oxenstiernas dagar. Hela Kronobergs län är nämligen till mycket stor del inriktat på förbindelserna söderut. Vårt regionsjukhus, för att ta ett exempel, ligger i Lund. Våra kommunikationer är i stort sett helt inriktade söderut. Med Öresundstågen har vi i förbindelse med Malmö/Köpenhamn, i stort sett varje timme på vardagar.

TILL DETTA KOMMER att den kommande Pågatågstrafiken från Skåne ända till Växjö kommer att ytterligare knyta vårt län söderut. Även Krösatågstrafiken kommer att utökas. Vår internationella storflygplats heter Kastrup, dit går tågen och stannar i princip direkt i avgångshallen, om man skall ut på längre flygresor.

UTÖVER DETTA SÅ pågår det en mycket kraftfull och tydlig ekonomisk utveckling i Malmö/Lund/Helsingborgsområdet med Köpenhamn inräknat, denna kan vi med mycket goda kommunikationer lätt dra nytta av då även Växjö har en kraftig tillväxt.
Som vi ser det finns det ytterligare en mycket stor fördel, nämligen var den administrativa centralorten kommer att ligga, detta är redan avgjort. Växjö med sin kraftiga tillväxt, och Kronoberg, kommer att kunna dra nytta av allt detta. En centralort, som kanske skulle bli Linköping, belägen 25 mil åt "fel håll", känns dessutom mycket märkligt när det mesta är inriktat åt ett helt annat håll.
Som Växjöbo och Kronbergare så blir man lika förundrad varje gång regionfrågan kommer upp och man diskuterar frågan utifrån gamla glasögon och med tankesätt från sextonhundratalet.
Tänk därför i nya banor, glöm det gamla och försök se in i framtiden. Det vore bättre om man tog sig en funderare hur den ekonomiska kartan ser ut idag istället innan man buntar ihop oss Kronobergare med övriga Smålandslänen, Blekingar och Östgötar hur som helst.
Därmed torde frågan om en storregion av den föreslagna modellen för all framtid vara avförd från dagordningen som ett tänkbart alternativ till ny regionindelning.

Nils Fransson (FP)
Kommunalpolitiker i Växjö

Läs mer om