ROT-avdraget ska vara kvar

Socialdemokraterna och Byggnads är eniga om hur arbetslösheten bäst bekämpas i Sverige och i Kalmar län. Det handlar om att bedriva en politik för fler jobb istället för ökade klyftor. Vi vill därför se en ny regering som gör en rivstart för fler jobb åt ungdomar, som skapar ökad framtidstro i företagen och som prioriterar ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi vill att Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt land i full sysselsättning.

LV Debatt2010-09-01 06:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Får vi en socialdemokratisk ledd regering kommer det genomföras investeringar som omfattar 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser de närmaste åren.
En viktig del för att pressa tillbaka arbetslösheten bland byggnadsarbetare är att behålla och utvidga ROT-avdraget (skattereduktion för renovering, ombyggnad och tillbyggnad). Vårt besked till landets radhus-, villa- och lägenhetsinnehavare är följande: Det nuvarande ROT-avdraget ska vara kvar under hela den kommande mandatperioden.
Vi vill dessutom utvidga dagens avdrag med en extra klimatbonus för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar. Vi vill också att ROT-avdraget ska omfatta flerfamiljshus och föreslår därför ett nytt ROT-stöd med klimatprofil för alla flerfamiljshus som totalrenoveras - förutsatt att renoveringen leder till minskad energianvändning. Med detta stöd kommer 40 000 till 50 000 lägenheter i framför allt hyreshus och bostadsrättsföreningar kunna totalrenoveras per år.
För att ytterligare stimulera byggandet föreslår vi även en Skol-ROT. Sveriges skolor har stora behov av renoveringar. Det finns ett gyllene tillfälle att sätta igång och tidigarelägga renoveringsprojekt som både skapar nya jobb, leder till bättre arbetsmiljö för lärare och elever och minskar energianvändningen i våra skolor. Avdraget ska ge skolorna maximalt 50 procent av arbetskostnaderna tillbaka. Alla skolor ska ha samma förutsättningar att kunna få del av stödet.
Sammantaget leder dessa förslag till 15 000 fler jobb, förbättrade boendemiljöer och att fler kan renovera, bygga om och effektivisera sin energianvändning. En satsning där alla är vinnare och som innebär minskad klimatpåverkan och en ökad framtidstro i vårt land.

Sverige behöver en ny regering. Den nuvarande har fullständigt misslyckats med jobben. Under den gångna mandatperioden har antalet arbetslösa ökat med 100 000 människor och utanförskapet har ökat med 70 000. De borgerliga partierna lovade fler jobb och minskat utanförskap. Det blev tvärtom.
Socialdemokraternas och Byggnads politik för fler jobb bygger på investeringar i Sveriges konkurrenskraft. Vi investerar i infrastruktur och bostäder. Vi bryter nedskärningstrenden i skolan, vården och omsorgen - där omkring 25 000 anställda har sagts upp. Vi investerar i utbildning och kunskap.

Lena Hallengren (S) Riksdagsledamot
Morgan Nyberg Ordförande, Byggnads avdelning i Kalmar län