RUT och ROT, självfinansierande succé

Det är nu två år sedan RUT-avdraget infördes och drygt ett och ett halvt år sedan ROT-avdraget infördes. Sammantaget kan vi med facit i hand säga att dessa avdrag har varit en succé. Både nationalekonomiskt och för de arbetstagare som fått nytt arbete inom RUT/ROT-sektorn. Tidigare i våras gjorde vi i Företagarna en undersökning som visade att RUT-avdraget, lågt räknat, skapat ca 12.000 nya arbetstillfällen i landet.

LV Debatt2010-08-18 06:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VÅR NYA undersökning som släpptes i dagarna visar ännu bättre siffror. Inte mindre än 18.000 nya arbetstillfällen, riktiga jobb, har blivit nettoeffekten av RUT/ROT-avdraget. Undersökningen visar också att avdragen är statsfinansiellt lönsamma, dvs. de ger tillbaka mer till statskassan i form av ökade skatteintäkter än vad de kostar. I Kalmar har RUT skapat 60 nya jobb och ROT 380, sammantaget alltså 440 nya jobb bara i vårt län. Statistik från skattemyndigheten tar också livet av en seglivad myt att det är de "rika" som köper RUT-tjänster. Skatteverkets siffror visar att en tredjedel av de som köpt RUT-tjänster har en årslön på under 220.000 kr dvs. under medelinkomsten i landet.
Över 880.000 människor och 55.000 företag har nyttjat avdragen i landet som helhet, människor har med hjälp av RUT- och ROT avdragen gått från svarta underbetalda jobb till vita jobb med avtalsenliga löner. Dessa nya vita jobb ger statskassan möjligheter att satsa pengarna på vård och skola eller varför inte på pensionärerna?

DET ÄR DESSA riktiga jobb som skapar de skatteintäkter som vi ska finansiera välfärden med inte att förväxlas med de offentliga jobben som skapar sysselsättning men i slutändan betalas av skattemedel.
När nu oppositionen går till attack mot RUT-systemet går de inte bara till attack mot de människor som lyckats få ett vitt arbete. De går också till attack mot näringslivet, som om RUT-avdraget avskaffades, återigen skulle tvingas konkurrera med svartarbete.

DENNA ATTACK uppfattas av oss som småföretagarorganisation som ett bevis på att oppositionen inte är småföretagarvänlig. Man har helt enkelt inte förstått att globaliseringen har tagit udden av vår Svenska "storindustri", det är i de små företagen med mellan 8-20 anställda som framtidens tillväxt kommer att finnas och det är där vi hittar "RUT"-företagen.
När Lars Ohly säger att "vi är det nya småföretagarpartiet" så känns det väldigt långt från sanningen när man, om man vinner valet, vill ta livet av den nya framväxande bransch som RUT-företagen utgör.

DET FINNS INGA förlorare på RUT/ROT-systemet, den som får ett vitt jobb är vinnare, staten är vinnare, näringslivet är vinnare, varför vill de rödgröna omvandla vita jobb till svarta? Varför vill de ersätta vita jobb med skattefinansierade "låtsasjobb"?

Henrik Wennesund
Regionchef Företagarna Kalmar län & Gotland