Sänkt arbetsgivaravgift ger fler jobb

Sverige lämnar nu en finanskris som kostat hundratusentals svenskar jobbet. I juli var drygt 8 procent av arbetskraften öppet arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadspolitiskt program. Det är givetvis inget vi är nöjda med, och något som kräver en aktiv politik för fler företag och fler jobb.

LV Debatt2010-09-02 06:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen har under mandatperioden drivit en arbetslinje som främst handlat om att öka drivkrafterna för eget arbete. Syftet har varit att motivera fler att lämna utanförskap, men också att de som träget bidrar till välfärden genom att gå till jobbet varje morgon ska ha en bättre förtjänst av detta.
Politiken har fungerat väl, enligt oberoende bedömare har jobbskatteavdraget bidragit till att cirka 80 000 fler kommit i arbete. Även LO-ekonomerna medger att jobbskatteavdraget haft positiva effekter.
Trots att de rödgröna genomgående kritiserat skattesänkningarna till låg- och medelinkomsttagare för att vara orättvisa så har de i sin gemensamma budget accepterat sänkningarna för alla utom de 3,3 miljoner löntagarna som antingen valt att stå utanför fack och a-kassa helt och hållet eller gått med i en a-kassa med låg avgift. För dem väntar skattehöjningar med flera hundralappar i månaden vid ett maktskifte.

Vi kristdemokrater är stolta över den politik som regeringen genomfört, och som trots den värsta finanskrisen sedan 1930-talet inte äventyrat de offentliga finanserna. Men vi menar att arbetslinjen nästa mandatperiod måste kompletteras med en företagarlinje.
I vårt valmanifest presenterar vi åtta konkreta förslag för ett bättre företagsklimat. Det främsta är att sänka arbetsgivaravgifterna med upp till 30 000 kronor per anställd för de tio första anställda i varje företag. En småföretagare med tio helårsanställda som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får därmed 300 000 kronor mer att anställa för - vilket räcker till att anställa ytterligare en person i det företaget.
Lägg därtill Alliansens företagarförslag, bl a halverad moms på restauranger som väntas skapa upp till 8 000 arbetstillfällen i den hushållsnära tjänstesektorn.
Sverige kan bara bli en starkare välfärdsnation om vi får fram fler företag som vill och vågar anställa. Vi kristdemokrater vill ge företagarna en hjälp på traven. Den 19e september har du möjlighet att se till att det blir verklighet.

Mats Odell (KD)
andre vice partiordförande

Stig Claesson (KD)
partistyrelseledamot, vd Doxa Plast AB

Anders Andersson (KD)
riksdagsledamot Kalmar län