Sjukvården i Kalmar län ska vara säkrast

Vi rödgröna partier har haft förtroendet att leda sjukvården i Kalmar län sedan 2006. Det har varit resultatrika år. Sjukvården i länet har idag Sveriges kortaste vårdköer och nöjdaste patienter i landet. För att förbättra sjukvården har vi investerat över en miljard kronor i nya operationssalar och mottagningar vid sjukhusen i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Vi har även avsatt 30 miljoner kronor för att öka sjukvårdens kvalitet genom ett särskilt förbättringsarbete bland medarbetarna. Samtidigt har det rått ordning och reda på ekonomin. Vi är den första majoritet i modern tid som har avlämnat överskott under en hel mandatperiod.

LV Debatt2010-09-06 07:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NU SÖKER VI väljarnas förtroende att fortsätta förbättra sjukvården. För första gången möter vi väljarna med en gemensam valplattform. Tillsammans gör vi tydliga prioriteringar för framtiden. Vi vill fortsätta korta ned vårdköerna, genomföra satsningar på cancervården och åstadkomma ett kvalitetslyft för de mest sjuka äldre.
Att öka patientsäkerheten är sjukvårdens stora utmaning de kommande åren. Under nästa mandatperiod vill vi starta igång en omfattande satsning för att skapa Sveriges säkraste sjukvård. Målsättningen ska vara uppnådd den 1/1 2014, det vill säga då ska sjukvården i Kalmar län ha minst vårdskador i landet.

VARJE ÅR SKADAS 100 000 patienter i Sverige på grund av felbehandlingar enligt Socialstyrelsen. 10 000 får bestående men, 3 000 dör. Varje dag upptar 1 700 patienter vårdplatser i onödan och ger sjukvården ökade kostnader för läkemedel och operationer. 15 procent av inläggningar på sjukhus antas vara läkemedelsrelaterade. I Landstinget i Kalmar län räknar man att bristerna i patientsäkerheten kostar miljontals kronor varje år i form av exempelvis extra vårddygn på sjukhus. Kostnaden motsvarar driften av cirka 15 Hälsocentraler varje år.
Bristerna i patientsäkerheten skapar lidande och minskar medborgarnas förtroende för sjukvården. Det krävs en omfattande kraftsamling för att minska vårdrelaterade infektioner, felbehandlingar och felmedicinering.

REDAN IDAG ARBETAR Landstinget i Kalmar län för att göra vården mer säker. Sedan ett par år deltar landstinget i en nationell satsning på ökad patientsäkerhet. Åtskilligt har gjorts för att bygga upp en starkare säkerhetskultur, att bättre leda och stödja medarbetare i sitt förbättringsarbete, att uppmuntra rapportering, bättre involvera patienterna och att öppet redovisa resultaten.
Nu vill vi gå vidare. Sjukvården i Kalmar län har idag hög kvalitet och vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete. Men sjukvården måste bli bättre på att lära av sina misstag och mer systematiskt skapa en tryggare och säkrare vård.

VI RÖDGRÖNA AVSÄTTER 20 miljoner kronor i stimulanspengar för att starta igång arbetet.
Strategin är att fortsätta ha fokus på korta vårdköer. Satsa på stärkt vårdkvalitet, hålla ihop vårdkedjor och minska säkerhetsrisker vid överlämnanden. Dessutom är det viktigt med kompetensutveckling, bra bemanning och förbättrat patientinflytande.

Peter Högberg (S) Kandidat till landstingsfullmäktige från Vimmerby
Tommy Ejnarsson (V) Kandidat till landstingsfullmäktige från Hultsfred
Caroline Axelsson (MP) Kandidat till landstingsfullmäktige från Vimmerby