ARBETET MED att nå en köfri sjukvård och målsättningen att 1 januari 2014 ha Sverige säkraste sjukvård ska skärpas. För att uppnå detta krävs bland annat att patienternas möjligheter att påverka innehållet i vården utvecklas. Sjukvården ska präglas av synsättet, "inga beslut om mig, utan mig". Sjukvården måste bli bättre på att använda sig av patienternas erfarenheter och synpunkter. Landstinget i Kalmar län ska därför brett fortsätta arbetet för att få ännu nöjdare patienter.
VI RÖDGRÖNA partier vill sätta särskilt fokus på sambandet mellan socioekonomisk tillhörighet och hälsa. De senaste åren har skillnaderna i såväl dödlighet som självskattad hälsa ökat mellan olika socioekonomiska grupper. Effekterna av att Sverige har dragits isär syns i hälsa och livslängd. Risken för förtida död, före 65 års ålder, är mer än dubbelt så hög bland personer med enbart grundskoleutbildning jämfört med dem som har eftergymnasial utbildning för både kvinnor och män. Det är stora skillnader i förtida död för samtliga stora dödsorsaker; hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, skador, alkoholrelaterad sjuklighet, diabetes och sjukdomar i andningsorganen.
LANDSTINGET i Kalmar län ska mot den här bakgrunden särskilt prioritera arbetet för en jämlik och jämställd vård. För att motverka de växande hälsoklyftorna och förbättra vårdkvaliteten i länet vill vi bland annat prioritera följande de kommande åren:
1. Hälsa på lika villkor. För att motverka klass-, etnicitets och könsskillnader i ohälsa ska landstinget arbeta för att nå målen i den folkhälspolitiska planen samt fortsätta prioritera Hälsocentralernas långsiktiga arbete för att hjälpa fler medborgarna att leva sunt. Vi vill följa upp den översyn av tillgänglighet för funktionsnedsatta som gjorts och analysera hur screening kan användas för att förebygga och tidigare upptäcka sjukdom. Landstinget ska vidare i årsredovisningen särskilt redovisa de insatser som har genomförts för att uppnå en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård.
2. Utveckla cancersjukvården. Cancer är vår tids största folksjukdom. Satsningen på cancervården kommer att fullföljas genom en rad konkreta åtgärder. Den regionala cancervårdplanen kommer att ligga till grund för detta omfattande arbete. Vi vill garantera patienter med diagnostiserad cancer ska garanteras ett kontaktteam på behandlande klinik Vårdgarantin för patienter med cancer ska implementeras. En handlingsplan ska tas fram för att garantera fyra veckor från diagnos till behandling vid misstanke om cancer.
3. Satsa på forskning och utveckling. Vi ska fortsätta satsningen på "Varje dag lite bättre". Alla verksamheter ska vara involverade i förbättringsarbetet. Vi ska utveckla medarbetarnas kompetens i olika vårdsituationer genom att ett skillcenter knyts till forsknings- och utvecklingsenheten. Allt ifrån operationer till förlossningar och hjärtstillestånd ska kunna simuleras. Med hjälp av ett skillcenter får medarbetarna möjlighet att testa nya metoder och får mer rutin på komplicerade situationer. Vi ska genomföra våra förpliktelser för att starta upp en läkarutbildning i Kalmar. Vi ska vidare utveckla samarbetet med näringslivet kring innovationer i vården och ta fram en handlingsplan för vidareutveckling och implementering av E-hälsa för att förenkla för patienterna
Anders Henriksson (S) Landstingsstyrelsens ordförande
Lena Segerberg (S) Landstingsråd
Jessica Rydell (MP) Landstingsstyrelsens vice ordförande
Linda Fleetwood (V) Landstingsråd
Sjukvården ska motverka hälsoklyftorna
Vi rödgröna partier är tydliga med vilken inriktning hälso- och sjukvården ska ha i Kalmar län de kommande åren, 2013-2015: Medborgarna i Kalmar län ska ha den mest tillgängliga, trygga och säkra sjukvården som finns i Sverige. Den som blir sjuk ska få hjälp av personal som har den bästa utbildningen och som arbetar med de mest moderna metoderna och den senaste medicinska tekniken.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.