Sommarskola ökar möjligheterna

I dagarna har vi firat skolavslutningar och ett långt sommarlov står för dörren. 100 000 ungdomar går ut nian och lämnar därmed grundskolan. Men av dem är det fler än 12 000 som gör det utan tillräckliga betyg för att komma in på något av gymnasieskolans nationella program. Mer än var tionde niondeklassare står alltså utanför. Så kan vi inte ha det. Detta är ett misslyckande och ett svek mot dessa ungdomar. Vi har en skyldighet att se till att varje elev får reella möjligheter till fullständiga betyg - och att betona elevernas eget ansvar för att ta vara på dessa möjligheter.

LV Debatt2012-06-22 04:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andelen elever som lämnar grundskolan med fullständiga betyg har minskat varje år sedan den borgerliga regeringen tillträdde. Mot bakgrund av detta föreslår vi obligatorisk sommarskola för de elever som inte når upp till målen i grundskolan.

En avklarad gymnasieexamen är avgörande för att få ett jobb. Arbetslösheten är mer än dubbelt så hög bland ungdomar som inte har avslutat gymnasiet. Därför är insatser för att höja kvaliteten i skolan angelägna. I dag ligger Sverige lågt i internationella jämförelser när det gäller lärarledda undervisningstimmar. Vi är övertygade om att mer undervisningstid med professionella lärare ger fler elever det extra stöd de behöver för att klara skolan.
Vi har svårt att förstå varför regeringen valt att till sommaren helt ta bort det statliga stödet till de frivilliga sommarskolorna. Regeringen gjorde i år en nedskärning på gymnasieskolan med 675 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 1 300 lärartjänster. Det är obegripliga prioriteringar som kan få långtgående konsekvenser.

I vår höstbudget avsätter vi medel för att öka undervisningstiden i upp till 20 dagar för eleverna i årskurs 6-9. Den frivilliga sommarskolan har tidigare varit framgångsrik, men har nått för få elever. Med det här förslaget ges fler ungdomar möjlighet att skaffa sig den utbildning de behöver.
En bra och jämlik skola kräver politiska och ekonomiska prioriteringar. Vi har tidigare föreslagit ett utbildningskontrakt för alla unga under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Det innebär att unga arbetslösa ska fullfölja en utbildningsplan som leder till gymnasiekompetens för att få ersättning.

Den förlängda skolplikten är ännu ett förslag som syftar till att stärka möjligheten för fler unga att utveckla sin fulla potential och nå sina drömmar. Vår målsättning är att varje elev i Sverige ska uppnå målen i grundskolan och att alla ska ha en fullständig gymnasieexamen före 25 års ålder. Det är en förutsättning för Sveriges utveckling och vårt fortsatta välstånd.

Mikael Damberg (S),
gruppledare i riksdagen

Johan Andersson (S),
riksdagsledamot

Läs mer om