Stark välfärd möjlig genom fler i arbete

Sverige har ridit ut stormen. Den värsta krisen är över och vårt land har stått sig starkt medan de flesta av våra grannländer nu står inför svåra prövningar. Men även på hemmaplan har vi flera utmaningar framför oss. Vid riksmötets öppnande redogjorde statsminister Fredrik Reinfeldt för hur Alliansen med stärkt förtroende hos väljarna vill leda landet under de kommande fyra åren genom arbete för rättvisa med satsningar på jobb, skola och välfärd.

LV Debatt2010-10-08 06:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NU NÄR DEN svenska ekonomin i allt snabbare takt återhämtar sig är det viktigt att inse att det inte går lika fort över hela landet. Många saknar ännu ett arbete. Därför måste vi förbättra företagsklimatet så att fler företag startar, växer och stannar i Sverige. Därtill utökar vi satsningarna på praktik, matchning och coachning så att de företag som söker ny arbetskraft finner denna bland de arbetslösa. Den så betydelsefulla halverade arbetsgivaravgiften för unga ligger också fast. Utöver detta införs en tidsbegränsad anställningsform för gymnasieelever på lärlingsprogram samt lärlingsprovanställning för unga.
Vi i Alliansen anser att vårt samhälle endast kan hållas samman när vi ser hela Sverige. Vi lever i ett stort och avlångt land; här finns både storstäder och glesbygd. Vårt mål är att alla olika landsändar av Sverige - från Ystad till Haparanda och Visby till Strömstad - ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och styrkor. Och hit når vi genom att fortsätta utveckla infrastrukturen samt underlätta förutsättningarna för arbete, boende och företagande över hela landet.

RÄTTVISA börjar i skolan. De elever som inte har ett starkt stöd hemifrån är i ett särskilt behov av skolan för att få en bra start i livet. För att förbättra lärarutbildningen satsar Alliansen därför på ett lärarlyft, en ny gymnasieskola, en läsa-skriva-räkna-satsning i grundskolan, samt extra stöd till de elever som har särskilda behov. Skolinspektionen ges dessutom ökade befogenheter för att säkerställa en hög kvalitet i alla landets skolor. Men en bra skola tjänar litet till om inte alla har råd att gå i den. Trots kanske världens mest generösa utbildningssystem har många studenter runtom i Sverige svårt att få ekonomin att gå ihop. Av denna anledning höjer vi lånedelen med 500 kronor i månaden, samt ett högre studiebidrag erbjuds de arbetslösa ungdomar som hoppat av grundskolan eller gymnasiet om de återupptar studierna.
Rättvisa handlar också om att fortsätta säkra välfärden. Den omsorg och vård du erbjuds ska inte avgöras av vem du är, var du bor, ålder eller ön.

ALLIANSENS övertygelse om att en stark offentligt finansierad välfärd endast är möjlig genom fler i arbete kvarstår. Och tack vare vår arbetslinje finns nu utrymme för en permanent höjning av anslagen till vård och omsorg i kommuner och landsting på 5 miljarder kronor, utöver ett tillfälligt tillskott på 3 miljarder för 2011. Vårdgarantin kommer stegvis att förstärkas och arbetet med att korta vårdköerna fortsätter.

Jan R Andersson (M),
Jörgen Andersson (M),
Anders Åkesson (C),
Anders Andersson (KD),
Sverker Thorén (FP)
Alliansen i Kalmar län