Starkare kristdemokratiskt inflytande i Vimmerby

Vimmerby kommun har goda förutsättningar. Som Astrid Lindgrens födelsestad har staden ett unikt värde att förvalta. De senaste åren visar på potentialen. I en kommande storregion är Vimmerby ett naturligt mellanregionalt centrum, med väl utvecklad handel. Men då behövs också bättre infrastruktur och pendlingsmöjligheter.

LV Debatt2010-08-17 06:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SAMTIDIGT FINNS ett antal problem att brottas med. Vimmerby kommun och dess ledning har ifrågasatts. Tyvärr har kommunen rasat i mätningar av näringslivsklimatet. Årtionden av bristande fastighetsunderhåll ger stora investeringsbehov, samtidigt som låneskulden är stor och skatten hög. Det tycks på sina håll finnas bristande rutiner, som leder till att ärenden blir liggande, beslutsunderlag är ofullständiga och fattade beslut inte verkställs. Detta är förödande för förtroendet och drabbar inte minst den politiska organisationen och på sikt det demokratiska systemet.
Trots att vi kristdemokrater har funnits med i kommunens ledning ser vi stora behov av förändring. De problem vi beskriver har drabbat även oss som parti, genom att flera av våra förslag till hur kommunen skulle kunna bli mer brukarvänlig, kundinriktad och miljöanpassad har hållits tillbaka.

DET ÄR DÄRFÖR utmärkt att Allianspartierna i Vimmerby nu har samlats kring en gemensam plattform inför valet. Det ger väljarna en tydlig signal om vilken inriktning en fortsatt Alliansledning kommer att innebära. Vi ser med tillfredsställelse att flera frågor, som vi drivit i många år, nu finns med på den gemensamma agendan för Alliansen. Dit hör tjänstegarantier, utökad valfrihet och vidareutbyggt vårdnadsbidrag.
Vimmerby behöver ett stärkt kristdemokratiskt inflytande för att leda kommunen med hjärta och förnuft! Vi kristdemokrater anser att Vimmerby behöver en tydligare ledning, som både tar ansvar för kommunens ekonomi och ger utvecklingsmöjligheter för turism och företagande. Vi ger inga glättiga vallöften, men vill fortsätta leda omsorgen om äldre och funktionshindrade, dem som behöver samhällets stöd, liksom barnomsorg och skola. Samtidigt behövs fastare ledning av kommunens hårda sektorer.

VIMMERBY KOMMUN ska präglas av effektivitet och serviceanda, där kommunens invånare sätts i centrum i ett tydligt kundperspektiv. De förtroendevalda ska aldrig behöva tvivla på beslutsunderlagens vederhäftighet eller att fattade beslut verkställs och följs upp.
Vi kämpar för de äldre, för barnfamiljerna och de svaga i samhället. Vi vill ge människor möjlighet att bestämma mer över sin vardag. Nu vill vi fortsätta göra Vimmerby tryggare. I Vimmerby ska människor våga satsa på sina idéer. Fler företag betyder fler jobb, bättre ekonomi och mer välfärd. Vi vill förbättra kommunens service till företag. I Vimmerby ska företag kunna växa och entreprenörer lockas att göra satsningar.

VI VILL ATT ALLA kommunanställda ska känna ett tydligt uppdrag att arbeta på invånarnas uppdrag för att göra Vimmerby till en ännu bättre kommun att leva och verka i. Det är därför vill vi införa tjänstegarantier i alla nämnder, för att alla ska veta vilken service kommunen erbjuder.
Vi anser att trygga familjer är den bästa grunden för en god uppväxt och ett gott samhälle. Vi har infört vårdnadsbidrag som ökar familjernas valfrihet. Vi vill nu ta nästa steg och utöka vårdnadsbidraget upp till tre års ålder. Dessutom vill Kristdemokraterna fördubbla ersättningen till 6000 kronor i månaden.
I skolan ska varje barn bli sett och få den hjälp det behöver. Det ska vara nolltolerans mot mobbning. Spelreglerna för kransorternas skolor ska vara tydliga. Ungdomar i Vimmerby ska kunna känna framtidstro. Kommunen behöver samverka med företagen för att minska ungdomsarbetslösheten.

VIMMERBY SKA vara en trygg fristad för människor på flykt från konflikter och förföljelse. De nyanlända behöver god introduktion i svenska språket och svenskt samhällsliv, så att de snabbt kan komma ut i arbete och produktion. Föreningsliv och organisationer ska uppmuntras delta i integrationsarbetet, för att skapa förståelse, trygghet och samhörighet.
Det ska vara tryggt att åldras i Vimmerby. Vi vill fortsätta höja kvaliteten på äldreomsorgen. Våra äldre ska i större utsträckning än i dag kunna bestämma över sin vardag. Öppen dagverksamhet ska finnas i kransorterna. Det behövs flexibla lägenheter, så att par med olika vårdbehov kan bo och vara nära varandra.
Med ett starkt stöd i valet om en månad ökar vårt mandat att arbeta för ökad trygghet och valfrihet i ett mänskligare Vimmerby.

Gudrun Brunegård
Förstanamn på Kristdemokraternas lista i kommunvalet

Elisabeth Lago Nilsson
Andranamn på Kristdemokraternas kommunvalsedel

Torbjörn Sandberg
Tredjenamn på Kristdemokraternas kommunvalsedel