Stärkt skydd för utsatta barn

Nu förbättras villkoren för Sveriges barn. Regeringen, där kristdemokraterna ansvarat för frågan, har i en Lagrådsremiss föreslagit en rad förbättringar i socialtjänstlagen som syftar till att stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar i utsatta situationer.

LV Debatt2012-06-15 07:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För de flesta barn i vårt land utgör föräldrarna och familjen tryggheten i tillvaron. Samtidigt finns det hem där barn får allt annat än trygghet, där droger och våld dominerar vardagen.
Men alla barn har rätt att få växa upp under trygga förhållanden få god omvårdnad och få utvecklas i sin egen takt utifrån sina egna förutsättningar. Det står i Barnkonventionen och vi kristdemokrater gör allt för att det också ska bli verklighet. För alla barn.

I dag får föräldrar ett generellt stöd från barnavårdscentraler, skolor, förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet. Och det är bra. Ett tidigt och brett föräldrastöd kan förebygga framtida problem hos barnet, både hälsorelaterade och sociala. Därtill har regeringen en strategi för ett utvecklat föräldrastöd i syfte att erbjuda föräldrar stöd i föräldraskapet.
Stöd behöver ges och samhället måste ta på sig ansvaret då barn och unga förlorar sin trygghet. Även dessa barn ska få en så trygg uppväxt som bara är möjligt.

Vi kristdemokrater har alltid försökt att ha ett barnperspektiv i det vi gör. Här har ett tydligt exempel på det. Med lagt lagförslag stärker vi barns rättigheter i Sverige. Låt oss ge några exempel.
Socialtjänsten måste bättre marknadsföra sitt arbete så barn i utsatthet vet att någon finns till för dem. Kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet och förebyggande arbete för att förhindra att barn och unga far illa.
Det ska bli tydligare för alla när man ska göra en anmälan till socialnämnden när ett barn far eller misstänks fara illa.
Många kommuner har en brist på familjehem, därför behövs ett bättre samarbete och avtal ska skrivas. Familjehemmen ska utredas ordentligt och socialnämnden ska tillhandahålla utbildning för familjehem eller jourhem. Här har Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en sådan utbildning och även en vägledning för bedömning av familjehem.
Placerade barn ska ha en egen namngiven socialsekreterare. Det ger en trygghet att veta vem man kan ta kontakt med. Socialsekreteraren ska besöka barnet regelbundet och särskilt beakta att barnet får god skolgång och tillräckligt med hälso- och sjukvård.
Öppna insatser får erbjudas barn som fyllt 15 år utan föräldrars samtycke, om barnet samtycker till det. Även om föräldrar och barn ofta kan komma överens med socialtjänsten om behovet av insatser kan det ibland uppstå låsningar och intressekonflikter. Det kan handla om barn som kastats ut hemifrån, eller allvarliga relationsproblem inom familjen.
Barn, föräldrar och oarganisationer behöver enkelt veta hur lagstiftning och regelverk kring barn i utsatthet ser ut. I dag är det svårt att överblicka. Vi beslutar nu att starta "Barntjänsten på nätet" som ska vara en pedagogisk presentation av bestämmelserna i SOL och LVU.
Barn är kloka. Deras synpunkter måste tas tillvara. Regeringen avser starta brukarundersökningar för barn och unga i samhällsvård med resultat som blir nedbrytbara på kommunnivå. Vi kommer att fortsätta utveckla statistiken för den sociala barn- och ungdomsvården.
En placering av ett barn som far illa är den mest ingripande åtgärd som socialtjänsten kan vidta. Nu skärper vi det förebyggande arbetet men också kontroll och uppföljning för att stärka kvalitén.
Sammanlagt kommer regeringen att satsa 200 miljoner kronor årligen fram till 2015 och därefter 182 miljoner kronor årligen. Vi är skyldigt varje barn det bästa vi kan ge.
Barndomen går aldrig går i repris.

Maria Larsson (KD)
Barn- och äldreminister
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot

Läs mer om