ETT AV Alliansregeringens främsta mål att göra Sverige till ett tryggare land att leva i. Under de senaste åren har regeringen genomfört den mest omfattande satsningen på rättsväsendet i modern tid. Hela rättsväsendet har förstärkts, från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård. Varje år har det tillförts miljardbelopp och Sverige har i dag fler poliser och åklagare än någonsin tidigare.
SATSNINGEN HAR gett resultat. Den nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att människor i Sverige känner sig allt tryggare. Inte minst har oron över brottsligheten minskat markant och färre anser att otryggheten påverkar deras livskvalitet negativt. Även förtroendet för polisen, åklagarna, domstolarna och kriminalvården har ökat de senaste åren.
FRÅN OCH MED den 1 januari 2015 kommer Rikspolisstyrelsen och de 21 polismyndigheterna att bilda en sammanhållen myndighet. Syftet är att skapa en mer effektiv polisorganisation och en bättre samordning av brottsbekämpningen över hela landet. Det är också viktigt att framhäva de ökade anslag som inte minst polisen fått de senaste åren. Sverige har nu över 20 000 poliser och resursanslaget till polisen har ökat med 25 procent sedan 2006. Det innebär att medborgarna har större rätt att förvänta sig förbättrade resultat. Det är exempelvis oroväckande att det fortfarande finns stora skillnader i vilken utsträckning polismyndigheterna utreder mängdbrotten.
Vår utgångspunkt är att utredningsbara brott ska utredas. En större systematik och ett mer sammanhållet arbetssätt i de vardagsnära brott som berör medborgarna allra mest måste nu eftersträvas i hela landet.
Jan R Andersson (M),
Riksdagsledamot Kalmar län
Storsatsning för att förebygga brott
Alliansregeringen fortsätter satsningen på rättsväsendet. I budgeten för 2013 föreslås extra satsningar på drygt 1,5 miljarder kronor. Rättsväsendets anslag kommer med detta under år 2013 att vara drygt 10,3 miljarder kronor högre än 2006 när regeringen tillträdde. Satsningarna kommer bland annat att ske på en förstärkt ekobrottsbekämpning, utökade insatser inom Kriminalvården och en förstärkning av domstolarna och en effektivare organisation för polisen. Detta är positivt, men vi kan samtidigt konstatera att polisens resultat kan förbättras.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.