En förskollärare i Essunga tycker att det är jättebra men tror inte att det kommer att bli verklighet. Hur ska kommunerna klara det? Det finns varken lokaler eller personal, skriver hon.
I Vimmerby ökar antalet barn i grupperna, på grund av besparingar, lokaler saknas till alla som söker plats.
Kvantitet står i focus och de flesta kommuner har liknande svårigheter med att behålla den goda kvalité som funnits i förskolan. Personalen flyr yrket, stressas och i värsta fall blir sjukskrivna.
Barnens tid är här och nu, de har rätt till en trygg och god lärmiljö.
Staten tar inte sitt ansvar. Komma med förslag kan vem som helst göra, men att leva upp till lagar och beslut som fattas i storstaden, det är svårt. Inte många kommuner klarar sin åtaganden vad gäller skola, vård och omsorg.
Lokalpolitikerna måste kräva att få ökade resurser till det staten bestämmer om. Politikerna måste också bli bättre på att ta professionens ord på allvar.
Sparkraven förstör framtidstron, glädjen och engagemanget upphör. Personalchefen Monica Berghs brev till politikerna var mycket bra.
Nu krävs mod, ansvar och fantasi.
Förskollärare Gunilla Svensson, Vimmerby
Svårt behålla god kvalitet i förskolan
Skolverkets nya riktlinjer rekommenderar färre barn i förskolan. Det är otryggt för små barn med stora barngrupper. Huvudmännen måste försäkra sig om att de lever upp till kravet att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik, skriver en enhetschef på Skolverket.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.