Återkommande översvämningar och ras till följd av ogynnsamma väderförhållanden de senaste åren har inneburit omfattande skador för såväl kommuner, näringsidkare som enskilda. Stora ekonomiska värden har gått förlorade.
För näringsidkare innebär översvämningar inte bara synliga skador utan också ett avbrott i verksamheten som på sikt kan bli kännbart.
Vi har under en rad år fått uppleva extrema väderförhållanden och skador till följd av dessa. Isolerade samhällen, vattenfyllda hus och förstörda vägar och broar har tyvärr blivit en återkommande syn. Vi kan också konstatera att vissa delar i landet är mer utsatta än andra.
Det måste finnas en större beredskap för den här typen av händelser både vad gäller förebyggande insatser och beträffande ersättningar till såväl kommuner som enskilda.
Många jordbruksproducerande länder i Europa har någon form av katastrofskydd för jordbruket i situationer som dessa. Även i USA finns flera permanenta program för att hjälpa jordbrukare att återhämta sig ekonomiskt efter en naturkatastrof.
I Sverige finns inget sådant skydd trots de stora problem som torka och häftiga regn har orsakat svenskt jordbruk de senaste åren.
Det är dags att även Sverige agerar. Vi vill att regeringen skyndsamt ser över möjligheten att upprätta en ersättningsfond/katastroffond för den här typen av händelser. Det är inte rimligt att enskilda kommuner ska få bära hela den ekonomiska bördan vid exempelvis en naturkatastrof. Genom en katastroffond skapas en balans mellan statens och kommunernas kostnadsansvar.
En nationell katastroffond säkerställer att kommuner som drabbas särskilt hårt vid en katastrof inte lämnas i sticket. Den garanterar även att det finns en buffert som skapar en trygghet om att det finns resurser att sätta in om/när en katastrof inträffar.
Det är ingen optimal lösning att stat och kommuner behöver prioritera om i budgeten när en naturkatastrof inträffar. När en katastrof inträffar bör alla snabbt kunna prioritera att göra faktiska insatser som förbättrar situationen.
En katastroffond kan inte hindra naturkatastrofer från att inträffa. Men den kan säkerställa en mer kraftfull beredskap för de kriser och katastrofer som kan komma i framtiden.
Peter Rådberg,
försvarspolitisk talesperson, (MP)
Kew Nordqvist,
jordbrukspolitisk talesperson, riksdagsledamot Jönköpings län, (MP)
Sverige behöver en nationell katastroffond
Under de senaste åren har flera naturkatastrofer inträffat i Sverige. Vissa områden, däribland Småland, har drabbats hårt av dessa. Den senaste naturkatastrofen ägde rum i söndags i Målilla och mellan Hultsfred och Mariannelund där den senaste tidens skyfall lett till höga vattennivåer i Emåns biflöde Brusaån och Silverån. Nu ligger stora delar av östra Småland under vatten, och risken finns att kulmen för de extremt höga flödena ännu inte är nådd.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.