Sverige behöver fler växande företag

Vi ser entreprenörskap och företagsamhet som en av byggstenarna till en bra välfärd. Oavsett om det sker inom den växande tjänstesektorn eller inom välfärdsföretagandet. Inom vård och omsorg är det många nya entreprenörer och branschen står inför en spännande utveckling. Detta är resultatet av reformer för ökad valfrihet vilket ger en mångfald av nya företag. Det innebär nya affärsmöjligheter som ser dagens ljus, inte minst för många kvinnor som arbetar i dessa branscher. Idag finns det över 20 000 företag i landet inom vård och omsorg som drivs av kvinnor.

LV Debatt2011-01-07 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LÅGKONJUNKTUR och finanskris har präglat Sveriges näringsliv och arbetsmarknad de senaste åren. Det är därför glädjande att nu se företagens återhämtning eftersom är det är de som utgör grunden för att vi ska få fler jobb och växande välfärd här i Småland och resten av landet. Nyföretagandet i landet ökar kraftigt och i vissa delar av landet nås rekordnivåer.
Finanskrisen innebar en stor utmaning för hela landet, för oss som enskilda och hushåll, för företagen och det offentliga. Tack vare duktiga människor runt om i landet, en jobbinriktad och ansvarsfull näringspolitik samt ordning och reda i statsfinanserna står Sverige starkt och vi kan nu åter ta sikte på det som ska hända bortom krisen.
En rad undersökningar visar hur företagen nu återhämtar sig och hur antalet nya jobb ökar. Nyföretagarbarometern som presenterades i november visar att nyföretagandet i Småland ökar kraftigt och organisationen Företagarnas årliga undersökning, Småföretagarbarometern, visar samtidigt att vad vi nu ser är en snabbare återhämtning efter en lågkonjunktur jämfört med tidigare, det är bra.

EN TREND BLAND nyföretagandet är att det är allt fler ungdomar, kvinnor och personer med utländsk bakgrund som startar företag. Sedan hösten 2006 är det nästan 4000 eller 49 procent fler ungdomar i ålder 20-24 år som startar företag.
Centerpartiet har sedan maktskiftet 2006 arbetat hårt för att förbättra de små företagens förutsättningar för utveckling och tillväxt, allt i syfte att göra det mer attraktivt att starta och driva företag. Under krisen har vi också gjort saker för att sänka kostnaderna och stärka likviditeten hos företagen. Detta skapar i sin tur bra förutsättningar för en snabbare återhämtning. Nu börjar vi se resultat. I landet som helhet och i Småland ökar nu sysselsättningen och börjar komma upp i nivåer som är jämförbara med 2008.

CENTERPARTIET har i alliansregeringen genomfört en rad reformer för att förbättra vardagen för företagaren och företagen i Sverige. Vi gör det för vi vet att företagandet är nyckeln till fler jobb och en växande välfärd. För några veckor sedan avskaffades revisionsplikten och för några månader sedan sänktes egenavgiften för småföretagen. Det här är reformer som underlättat för tusentals företag att vara framgångsrika och anställa fler. För att göra aktiebolag som företagsform mer tillgängligt för företagare sänktes i april kravet på aktiekapitalet från 100 000 till 50 000 kr. Detta har bidragit till att antalet aktiebolag har ökat med 15 procent det senaste året.

SVERIGE BEHÖVER fler och växande företag. Bara så får vi fler jobb och tryggar vår gemensamma välfärd. De första stegen är tagna men än kan mycket mer göras. Vi får ofta förslag till förbättringar i företagandets villkor i möten med människor, ofta kloka förslag byggda på förvärvade erfarenheter, dessa tar vi självklart till oss och försöker omsätta i en bättre politik. Vi gör det därför att för oss är företagsamma människor och entreprenörskap en av byggstenarna till en bra välfärd i ett bra samhälle.

Anders Åkesson
Riksdagsledamot (c) Kalmar län

Maud Olofsson
Partiledare och Näringsminister (c)