FN:s möjligheter att påverka utvecklingen i Syrien dominerar den världspolitiska debatten när Svenska FN-förbundet samlas till kongress i Jönköping i helgen. En fråga som kommer att sysselsätta kongressdeltagarna är hur medlemsländerna ska ge FN möjlighet att agera när människors säkerhet hotas.
I FN:s verktygslåda finns sedan några år en princip som kallas skyldighet att skydda. Den ger medlemsländerna rätt att gripa in, i sista hand militärt, när staters ledare inte kan eller vill skydda den egna befolkningen från storskaliga övergrepp.
Principen användes med framgång förra våren i Libyen för att hindra Khadaffi att förgöra sin egen befolkning. Också i Elfenbenskusten och Kenya har principen tillämpats.
Syriens ledare Assad vill inte lyssna på omvärldens krav på eldupphör. Den syriska oppositionen, som tidigare har avvisat internationellt ingripande, har nu börjat tala om såväl internationell trupp som en flygförbudszon över Syrien.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fått säkerhetsrådets uppdrag att återkomma med nya initiativ för att hitta en väg framåt i Syrien-konflikten.
I detta läge måste omvärlden skärpa tonläget mot Assad. FN:s medlemsländer bör förbereda sig att bidra till en internationell styrka i området för att visa att man vill värna om den syriska civilbefolkningen.
Att i enlighet med Kofi Annans fredsplan föra in humanitär hjälp kräver att säkerheten kan garanteras.
Världens länder behöver också sätta press på Ryssland och Kina som har stoppat kraftfulla åtgärder mot Syrien i FN:s säkerhetsråd.
I skuggan av Syrienkonflikten fortsätter FN att utföra ett viktigt arbete på utvecklings- och människorättsområdet. Miljoner människor får mat, utbildning och medicinsk hjälp av FN och dess underorgan.
FN bygger regelverk och övervakar respekten för mänskliga rättigheter, inte minst för kvinnor och barn. Inom kort samlas världens länder för att diskutera klimatfrågorna vid toppmötet i Rio. Svenska FN-förbundet deltar i Rio som folkrörelserepresentant i den svenska regeringsdelegationen.
Jan Eliasson tillträder den 1 juli posten som biträdande generalsekreterare i FN.
Eliasson har haft en rad toppositioner i FN-organisationen genom åren. Ett annat uttryck för banden mellan Sverige och FN är det breda kunnande och engagemang som finns i den svenska FN-rörelsen och som manifesteras vid helgens kongress.
FN-rörelsen kräver att Sveriges regering är aktiv och drivande i FN. Motsvarande krav ställs i andra länder. Det är medlemsländernas ansvar att se till att FN står rustat att hantera dagens och morgondagens globala utmaningar. Till de akuta uppgifterna hör att stoppa dödandet i Syrien.
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
Syrien i fokus vid FN-förbundets kongress
Situationen i Syrien liknar alltmer ett regelrätt inbördeskrig. Den senaste tidens tilltagande våld följs nu av rapporter om etniskt och religiöst grundat våld. Femton månader efter att de folkliga demonstrationerna startade är en lösning på konflikten ännu avlägsen.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.