Ta ansvar och ställ krav för att rädda Yxern!

Under många år har oron varit stor över hur regleringen av Yxern påverkar ekosystemet i Kalmar läns största insjö. Vattendomen från 1938 tillåter att nivån kan sänkas med tre meter. Tidvis minskar vattenytan med 40 procent när vatten tappas ut, vilket påverkar både vattenlevande djur och växter.

Foto: Tino Åberg

LV Debatt2016-06-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fiskevårdsområdet har under åren gjort skrivelser, möten med allmänheten har hållits, namninsamlingar har gjorts och en intresseförening med egen Facebook-grupp har bildats. Där visar miljökämpen Tino Åberg och andra hur Yxerns vattennivå under försommaren har sjunkit långt under tidigare års nivåer. Det som normalt brukar vara sjöbotten ligger blottat. Vattenväxter ligger på torrlagd strand och förtorkar i solen.

Under våren blev det känt att Vimmerby kommun tecknat energiavtal med Bixia, som till största delen ägs av Tekniska Verken i Linköping, som i sin tur är största ägare i regleringsföretagen som tar ut vatten för elproduktion nedströms Yxern. Det kan alltså i praktiken vara så illa att kommunen själv bidrar till miljökatastrofen, när man köper el från Bixia.

I april ställde jag en interpellation till Tomas Peterson (M). Frågorna gällde varför inte större miljökrav ställdes i upphandlingsunderlaget, med fokus på miljön i Vimmerby kommun. Kan kommunen som kund med lång avtalstid trycka på Bixia angående regleringen? Slutligen frågade jag vilken strategi man hade för att få till stånd en ändring av vattendomen, alternativt upplösa regleringsföretaget så det kan producera vattenkraft utan att Yxern skadas.

Tomas Peterson (M) överlät på grund av jäv till Helen Nilsson (S) att svara. Hon hävdade att Lagen om Offentlig Upphandling (LoU) inte gör det möjligt att ställa specifika krav med fokus på den egna kommunens miljö. Jag menar motsatsen, och tog Ödeshögs kommun som exempel. Där har man kunna gynna inköp av livsmedel från bondgårdar i närområdet, med upphandlingskravet att barn och gamla som äter av maten ska kunna besöka gårdarna där livsmedlen producerats.

I den påföljande debatten medgav Tomas Petersons företrädare Micael Glennfalk att kommunen borde ha varit mer aktiv och ställt skarpare krav vid energiupphandlingen. Han gav mig också rätt gentemot Helen Nilsson angående möjligheten att specificera kraven.

I samband med min interpellation tog kommunledningen intiativ till dialog med Tekniska Verken. Nu till veckan, den 29 juni, ska företrädare från kommunstyrelsen träffa folk från Tekniska Verken.

Jag är glad om mitt och andras agerande äntligen har bidragit till att få fart på kommunen. Kammarkollegiets utlåtande nyligen visar att man inte behöver tappa något vatten ur sjön, även om vattendomen ge möjlighet till det. Man har rätt att ta större miljöhänsyn än vad som nu görs. Det är nu min innerliga förhoppning att man nu ska förmå Tekniska Verken att ta större miljöhänsyn och sluta dränera Kalmar läns största sjö.
Läs mer om