Panelens debattörer var alla för en levande "landsbygd". Avslutningsvis ställde mötesledaren frågan om neddragningar av skolor m.m. Panelen svarade unisont att inga neddragningar skulle ske. Det var då detta vallöfte gavs. Eller var det valfläsk?
Kort efter valet blev det uppenbart att skolans budget inte räckte till för att bedriva verksamhet på skolor i vår landsbygd. Att gå till val utan vetskap om skolans budget- underskott är att undanhålla valmannakårens möjlighet till ställningstagande vid röstning. Vidare tyder detta på att kommunledningens information om kommunens ekonomiska ställning är undermålig. Detta kan vara själ nog till att vi nu mera måste beskattas med ca 35 kronor per hundring.
Efter det att kommunledningen tagit del av kommuninvånarnas upprop att behålla de nedläggningshotade skolorna har det beslutats om denna folkomröstning. Resultatet av folkomröstningen är inte bindande för kommunledningen utan endast rådande.
Det här ovan är min uppfattning om hur man kommit fram till denna folkomröstning.
Om frågeställningens tre alternativ.
A - Jag röstar för att lägga ner skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskola i Pelarne.
B - Jag röstar för att bevara skolorna och förskolorna på landsbygden i Vimmerby kommun under den här mandatperioden och överlåta åt kommunens förtroendevalda att besluta om besparing på andra områden inom skolan och förskolan.
C - Jag väljer att inte ta ställning i frågan.
Ordalydelsen i alternativ B bör vara: "Jag röstar för att bevara skolorna och förskolorna på landsbygden i Vimmerby", Punkt slut.
Skolornas bevarande kan ju aldrig vara avhängig mandatperiodens längd. Kommunens budget måste väl ses som en enda börs. Det måste finnas möjligheter att se över hela kommunens verksamhet och prioritera i första hand vad som är kommunens åtagande inom kommunallagen. Där efter prioritera efter samhällsnytta och behov.
Varför är alternativ C med överhuvudtaget?
Med ovanstående föreslagna ändring av ordalydelsen i alternativ B bör folkomröstningen skjutas upp. Frågeställningen bör omformuleras så att det är ett alternativ istället för två.
Vello Vellet
Tre helt omöjliga skolvalsalternativ
Folkomröstningen är ett resultat av en namninsamling initierad av invånare i och utanför Vimmerby tätort. Inför valet vid en paneldebatt i Tuna bygdegård anordnad av LRF kom frågan upp om vår landsbygd.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.