Vänsterhot mot jobb och välfärd

Valet på söndag handlar om jobben. Fler jobb är en förutsättning för Kalmar läns utveckling. När fler jobbar blir det mer pengar till skolbarnen och äldreomsorgen. Ökade resurser till bussar och tåg. Större utrymme att hjälpa människor som inte kan jobba. Vi påstår på goda grunder att Moderaterna är det parti idag som kämpar hårdast för att så många som möjligt ska ha ett jobb att gå till.

LV Debatt2010-09-14 07:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÄR VÅRA motståndare säger att de också kan fixa den här ekvationen är det du som väljer vem du har förtroende för. Men det går att räkna på åtgärder och bedöma effekterna av förslag också.
Trots den internationella krisen som lamslog stora delar av världen har Sverige idag 100 000 fler sysselsatta och hälften så många sjukskrivna som när Alliansregeringen tog över efter ett tolvårigt vänsterstyre 2006. Då var det blomstrande högkonjunktur. Vår regering har fått beröm från många håll för hur den har hanterat krisen som följde. När andra länder står inför svåra åtstramningar kan vi tack vare regeringens arbetslinje och ansvarsfulla ekonomiska politik presentera reformpaket som skapar nya jobb.
Mot oss står de rödgröna vänsterpartierna som vill höja skatten för fyra miljoner löntagare. De vill göra det mindre lönsamt att arbeta, dyrare att anställa och svårare att driva företag. Det skapar inga nya jobb i Kalmar län, tror vi. Men Sahlin, Ohly och Wetterstrand lovar ändå 100 000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser i landet totalt sett jämfört med Alliansregeringen. Vår granskning visar att deras löften inte håller.

I KALMAR LÄN ger den rödgröna politiken nästan 3000 färre sysselsatta än utlovat, i hela landet 115 000 färre. På längre sikt försvinner ännu fler jobb när de rödgröna måste antingen höja skatten eller skära i välfärden för att få in de 20 miljarder som fattas i deras valmanifest.
Lägg till att alla som bor på landsbygden får betydligt mindre i plånboken med rödgrön politik, bara för att de vill bo på landsbygden, och vi får en negativ spiral som leder till ett jobbstopp och mindre välfärd i hela Kalmar län.
2006 gick Moderaterna till val på att byta bidragslinjen mot arbetslinjen. Sedan dess har industriarbetare i Vimmerby, vårdbiträden i Västervik och förskolelärare i Hultsfred fått en hel månadslön extra i plånboken per år. Samtidigt har vi och övriga Allianspartier genomfört viktiga åtgärder för att säkra välfärdens kärna, förbättra matchningen på arbetsmarknaden och underlätta för företagandet. Det har minskat utanförskapet i länet. Jämfört med 2006 är det totalt 4592 länsbor färre som lever på till exempel a-kassersättning, olika former av sjukersättning och ekonomiskt bistånd. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Alliansregeringens jobbpaket innehåller förstärkta insatser för coachning, praktik och utbildning; insatser för långtids-, deltids- och korttidsarbetslösa; satsningar på komvux, grundskolan samt yrkesförberedande utbildningar. Vi lyssnar på svenska folkets önskan och behåller RUT- och ROT-avdragen. Vi kommer att behålla och utveckla den för Kalmar län så viktiga kärnkraften.

Leif Carlson (M), ordförande kommunfullmäktige, Vimmerby
Susanne Sjöblom (M), vice ordförande Hultsfred
Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, Västervik
Monika Olsberg (M), ordförande Högsby
Jan R Andersson (M), riksdagsledamot, Kalmar län
Henrik Yngvesson (M), landstingsråd, Kalmar län