När Glennfalk presenterade sitt förslag för gruppen menade han att en buss skulle hämta upp barnen vid Oxgården på morgonen och lämna av dem på eftermiddagen. Förskolebarn är mellan ett och sex år. Vem som helst förstår att man inte kan sätta så unga barn ensamma på en buss.
Det här skulle man kunna lösa genom att en förälder får följa med. Det innebär alltså en buss med 30 barn och så många som 30 föräldrar. Man kan väl anta att en del föräldrar har mer än ett barn så att man förhoppningsvis får plats i en buss med 52 platser. Däremot kan man inte använda bussens säkerhetsbälten till så små barn. 135 cm ska ett barn vara för att använda säkerhetsbälte. Samtliga barn på bussen till Djursdala skulle alltså behöva ha bilbarnstolar. Tänker man sig att bussen ska användas till annat än att köra förskolebarn mellan Djursdala och asylboendet så skulle man då vara tvungen att plocka ur och in alla bilbarnsstolar två gånger om dagen. Alla som någon gång tampats med en bilbarnsstol kan nog intyga att det skulle vara en tidskrävande uppgift.
När man så väl anlänt Djursdala blir avlämningen en tuff situation att hantera för både föräldrar och pedagoger. På andra förskolor anländer barnen vid olika tider, vilket innebär att det nästan alltid finns en ledig pedagog som kan trösta om barnet är ledsen vid avlämnandet. Eventuellt skulle man behöva öka på personalstyrkan på förskolan för att klara avlämning och hämtning.
Jag brukar räkna med att en avlämning på förskolan tar 10-20 min beroende lite på barnets dagsform. Föräldrarna bör därför kunna vara tillbaka på asylboendet efter ungefär en timme, för att sedan på eftermiddagen lägga ytterligare en timme på att hämta upp igen.
Det är inte ovanligt att man som förälder blir uppringd av förskolan och ombedd att hämta sitt barn tidigare pga. av att barnet har blivit sjukt, slagit sig illa eller något annat som gör att man måste hämta upp. Föräldrar på asylboendet kommer inte ha möjlighet att ta sig ut till Djursdala på egen hand. Detta kan lösas genom att kommunen använder taxi, tyckte Glennfalk i vår diskussion. En kortare tillfällig resa får man åka med barn i taxi utan bilbarnsstol. Djursdala-Vimmerby kan inte anses vara en kortare sträcka. Kommunen behöver alltså, utöver bussen och de extra pedagogerna, även en taxi med bilbarnsstol på stand-by och så får man hoppas att inte för många barn blir sjuka samtidigt.
I min mening är det här vi hittar det största bekymret med Glennfalks förslag. Att föräldrar under en stor del av dagen inte har möjlighet att enkelt ta sig till sina barn. Själv skulle jag aldrig i livet sätta mig i en sådan situation och jag kan tänka mig att de som flytt från krig har ett ännu större behov av att veta att man snabbt kan nå sina barn.
En sak håller jag dock med Glennfalk om; Fabriken är inte heller en bra lösning. Jag hoppas BUN hittar ett tredje alternativ inom gångavstånd från asylboendet och med god utemiljö för barnen.
Marie Nicholson (m)
Varför Glennfalks förslag om Djursdala inte är en bra ide
Jag läser i onsdagens tidning att min partikamrat Micael Glennfalk lobbar för att barnen från våra nya asylboenden ska gå i förskola i Djursdala. Glennfalk lanserade sitt förslag för vår partigrupp i måndags och jag skulle vilja upprepa mina reservationer.
Foto: Roelof Stroetinga
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.