Vi ska skapa Sveriges säkraste sjukvård

Allt för ofta skadas patienter som en följd av vårdinsatser eller brist på sådana. Det kan exempelvis handla om patienter som drabbas av sårinfektioner efter operationer, läkemedelsfel när patienter skrivs in eller ut från vårdenheter eller trycksår som uppstår i samband med vård. Varje år drabbas 100 000 patienter i Sverige av felbehandlingar eller brister i sjukvården.

LV Debatt2010-12-04 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÄVEN OM sjukvården i Kalmar län sedan flera år har prioriterat arbetet för att förbättra vårdkvaliteten och öka patientsäkerheten drabbas människor på ett helt oacceptabelt sätt. Det är orimligt att sjuka människor ska behöva bli ännu sjukare av sjukvårdens omhändertagande.
För att inskärpa allvaret med bristerna i patientsäkerheten har vi sett till att landstinget har satt upp ett nytt mål för sitt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete: Landstinget i Kalmar län ska senast 2014 ha Sveriges säkraste sjukvård. För att se till att målsättningen följs kommer slumpvis utvalda journaler per månad och sjukhus att granskas.
År 2014 ska andelen vårdskador ha minskats med 10 procent. Ambitionen att bli det landsting i Sverige som har den bästa kvaliteten och den säkraste hälso- och sjukvården är mycket hög. Å andra sidan är det för oss otänkbart att ha en annan målsättning än en nollvision för undvikbara skador.

HUR SKA DÅ denna utmaning kunna förverkligas ute på sjukhus och hälsocentraler? Grunderna för hur arbetet ska bedrivas finns i det systematiska förbättringsarbete som landstinget har bedrivit sedan 2007. Kortfattat går satsningen ut på att driva konkreta förbättringsarbeten i vardagen och att redovisa resultat och handlingsplaner öppet. Det handlar om att tillvarata alla kunniga och engagerade medarbetare. Det handlar också om att sjukvården bättre ska göra patienten delaktig i sin egen vård på ett helt annat sätt än tidigare. Patienternas ställning ska därför stärkas.

VI INFÖR ÄVEN en riktad kvalitetsersättning nästa år på 30 miljoner kronor som villkoras utifrån att ett antal kvalitets- och säkerhetskrav uppnås.
Centralt är även att fortsätta arbeta utifrån den nationella patientsäkerhetssatsningen som fokuserar på vårdskador som är särskilt vanliga och allvarliga, exempelvis urinvägsinfektioner och fallskador. Landstinget ska vidare fortsätta förbättra vården för patienter med diabetes, stroke, hjärtsjukdomar och cancer. Till exempel avsätter vi nästan 11 miljoner kronor till 2013 för att förbättra cancervården.

SOM EN BÄRANDE del i arbetet med att skapa Sveriges säkraste sjukvård ligger målsättningen att ha Sveriges kortaste vårdköer. Brister i tillgängligheten innebär ökade risker för skador och komplikationer. Vår ambition är därför att ha en vård helt utan köer. Som ett steg i den riktningen ska vårdgarantin skärpas för patienterna i Kalmar län. Vi föreslår mer än en halvering av den väntetid som den nationella vårdgarantin bestämmer.
För att lyckas med att både skapa en säker och tillgänglig vård måste tillgången på kompetenta medarbetare garanteras. Ett glesbefolkat län som vårt måste göra sitt absolut yttersta för att attrahera allmänläkare och specialister att bo och arbeta här.
Landstinget har tidigare arbetat både med traditionella och mer ovanliga metoder för att klara läkarbemanningen, exempelvis genom ett eget rekryteringsföretag i Polen. Nu fortsätter vi detta aktiva arbete genom att tillsammans med Linnéuniversitetet försöka starta en läkarutbildning i samarbete med ett annat universitet utanför Sverige.
Med oss rödgröna i ledningen ska Landstinget i Kalmar län även i fortsättningen vara ett av de landsting som har kortast vårdköer. I framtiden ska vi även vara det landsting som tillhandahåller den absolut mest patientsäkra sjukvården.

Peter Högberg (S), Ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige från Vimmerby
Tommy Einarsson (V), Landstingspolitiker från Hultsfred
Caroline Axelsson (MP), Landstingspolitiker från Vimmerby