Viktig arena för samverkan mot alkohol

Två av tre föräldrar till elever i högstadiet, och var tredje förälder till gymnasieelever, uppger att det i deras skola bedrivs ett samarbete med föräldrar för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar. Bland övriga föräldrar önskar 88 procent att ett sådant samarbete fanns. Det framgår av en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

LV Debatt2010-10-05 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länets kommuner och skolor bör ta vara på denna vilja - föräldrar som kommer överens om tydliga och strikta gränser för alkohol minskar tonårsdrickandet.

STATENS folkhälsoinstitut har låtit Sifo ställa följande fråga till drygt 3 000 av landets föräldrar till elever i grundskolans årskurs nio respektive årskurs två i gymnasiet: "Så vitt du vet, jobbar man aktivt på din tonårings skola för att tillsammans med er föräldrar skapa förutsättningar för att minska ungdomars alkoholdrickande?"
69 procent av föräldrarna till elever i grundskolan svarade "ja" på frågan, motsvarande andel bland gymnasieelevernas föräldrar var 36 procent. Merparten av dessa föräldrar uppgav att de brukar besöka träffarna.
Föräldrar som svarade nekande på frågan ovan fick besvara följdfrågan "tycker du att det vore bra om skolan bedrev ett sådant arbete?" Nio av tio svarade "ja" på denna fråga. Föräldrar till elever i såväl högstadie- som gymnasieåldern uttrycker alltså ett mycket stort intresse för föräldrasamverkan via skolan.

Föräldrarnas vilja att samarbeta kring ungdomar och alkohol bör tas tillvara. Föräldrar som "pratar ihop sig" kring gemensamma regler för alkohol har lättare att identifiera riskfyllda tillfällen och sätta sunda gränser. Det gäller inte minst i gymnasieåldern, då många föräldrar behöver extra stöd för att förmå sina äldre tonåringar att avstå från alkohol. Forskningen visar att strikta regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar skjuter upp alkoholdebuten och därefter dricker både måttligare och mer sällan.
Här kan skolan spela en viktig roll, eftersom det är en av få platser där ungdomarnas föräldrar träffas och ges tillfälle att diskutera hur de ska förhålla sig till alkohol. Det bör dock poängteras att föräldrasamverkan mot alkohol, även om den sker i skolans lokaler, inte alltid behöver bedrivas i skolans regi.
Som samordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet vid länsstyrelsen i Kalmar län, har jag i uppdrag att, tillsammans med länets kommuner, stötta intresserade föräldrar och skolor med att komma igång med de beprövade metoder och verktyg som finns. Därför är resultatet av Sifoundersökningen mycket glädjande - föräldrar vill samverka med andra föräldrar kring alkoholrelaterade frågor med stöd av skolan.

DET FÖRSTA och enklaste tipset till föräldrar och skolor är att ta del av det inspirationsmaterial som nyligen har presenterats på Folkhälsoinstitutets webbplats. Materialet riktar sig till skolpersonal, föräldrar och andra vuxna som vill diskutera ungdomar och alkohol på exempelvis föräldramöten. Ett annat material stöttar föräldrar som vill träffas med "Tonårsparlören" som utgångspunkt. Tonårsparlören, som finns på Internet och som skickas till alla hushåll med barn i 13-årsåldern, ger tips om hur man kan prata med sin tonåring om alkohol.
Vi vet att många av länets skolor redan i dag är värdefulla mötesplatser för föräldrasamverkan mot alkohol - och ännu fler kan bli det! Det gäller inte minst på gymnasienivå, där alltså bara var tredje förälder i landet uppfattat att det bedrivs ett sådant arbete.

Elisabeth Edberg-Karlsson Länssamordnare i
drogförebyggande arbete Länsstyrelsen Kalmar län
Anders Srömbäck
drogsamordnare Västerviks kommun
Anders Degerman
drogsamordnare Vimmerby kommun
Margareta Drottman
drogsamordnare Högsby kommun
Eva-Lena Karlsson
drogsamordnare Oskarshamns kommun
Annette Axelsson
drogsamordnare Borgholms kommun
Eva-Marie Adelgren
folkhälsosamordnare Mörbylånga kommun
Kjell Lindberg
drogsamordnare Kalmar kommun
Anders Svensson,
drogsamordnare Nybro kommun
Karolina Eriksson
drogsamordnare Torsås kommun