Viktigt att hela kommunen får leva

En av de stora förutsättningarna för en levande landsbygd är att vi har en regering som inte bara ser storstadens behov utan även till landsbygdens. Vi vet att det i dag är svårt att få till byggnationer av flerfamiljshus då det i princip är lika dyrt att bygga ett hus med 30 lägenheter i Vimmerby som det är i en storstadsregion. Löneläget är högre i storstäderna vilket gör att det är lättare att ta ut full hyra än vad det är i Vimmerby, än svårare blir det med byggnationer i de små orterna i kommunen.

LV Debatt2010-08-23 06:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

JAG ANSER ATT staten på något vis bör gå in och styra med investeringsbidrag, räntesubventioner eller vad man nu vill. Vi vet även att företag verksamma i orter utanför Vimmerby har svårt att finansiera utbyggnationer av sina lokaler då det finansiella systemet säger ifrån, bankerna vill inte låna ut pengar då fastigheterna är mindre värda där än i Vimmerby.
Skall då kommunen i ett sådant läge gå in och bygga för att sedan företagaren skall få hyra? Givetvis till marknadsmässig hyra! Den risk kommunen tar i ett sådant läge är att företaget går i konkurs/flyttar och kommunen står med tomma lokaler. Jag skulle nog kunna vara beredd att ta en sådan risk för att säkerställa ett företags existens.

VAD JAG VILL SÄGA med dessa två exempel är att den så annars hyllade marknaden i detta läge inte är att lita på utan det måste till en politisk styrning för att nå målet med "hela Sverige skall leva" och det ligger utanför kommunens kontroll utan styrs av beslut både i riksdag och EU.

HUR KAN VI DÅ göra i Vimmerby? Jag har för avsikt att föra en konsekvent linje med att stärka varumärket Vimmerby och med Vimmerby menar jag inte stadskärnan, utan Vimmerby kommun.
Vi har tre lysande exempel och det finns givetvis fler; det är Söderhult, Loxbo och Virums älgpark. Tre var för sig helt fantastiska företag som kan stärkas och utvecklas genom en konsekvent satsning på varumärket Vimmerby med alla dess unika möjligheter vilket gör att människor kan bo och verka på landet. Kring dessa verksamheter kommer senare nya verksamheter att växa fram.

VI INOM POLITIKEN måste även ge långsiktiga spelregler för våra orter. Vilken service kan man förvänta sig? Jag brukar ta som exempel biblioteken som i stort sett en gång om året i samband med budgeten är offer för nedläggningshot. Vill vi att de skall vara kvar? Ja då skall vi säga detta så vi slipper diskussionen varje år. En verksamhet som är nedläggningshotad en gång varje år kan aldrig utvecklas och bli bättre.
Det samma gäller den gröna näringen där staten har ett stort ansvar att man som lantbrukare kan och vet vilka spelregler som gäller! Ett av kommunens stora varumärken är betande djur och ett öppet landskap men där är vi i händerna på andra beslutsfattare.
Jag har en ambition att tillsammans med bygdeföreningarna och samhällsföreningarna komma fram till en långsiktig och konsekvent linje för hela kommunen. Då finns alla förutsättningar att den skall utvecklas och blomstra.

Jan Henriksson,
kommunalrådskandidat (s)