Viktigt att heltid blir en rättighet

Högeralliansens politik är prövad och har misslyckats. Den leder bara till ökade klyftor. Arbetslösheten har ökat med 100 000 under den borgerliga perioden. Arbetslösheten har bitit sig fast, särskilt bland unga och långtidsarbetslösa.

LV Debatt2010-09-09 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige behöver fler jobb. Vi socialdemokrater vill snabbt sätta igång och skapa 100 000 fler jobb, praktikmöjligheter och utbildningsplatser. Det slår vi fast i regeringsplattformen tillsammans med v och mp. Dagens höga ungdomsarbetslöshet är ett slöseri med en hel generations kunskaper och engagemang. Vi vill därför införa ett Ungdomsavdrag där hela arbetsgivaravgiften tas bort för den som anställer arbetslösa unga. Vi vill ta bort regeringens aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen, som tvingar unga att vänta minst tre månader för att få utbildning eller praktik.

Vi vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen. Det ska inte kosta mer än cirka 80 kronor i månaden att vara med - lika för alla. Alltför få anställda har idag en rimlig inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Vi vill höja ersättningsnivån och taket så att alla som tjänar upp till cirka 25 000 kronor i månaden 2012 får ut 80 procent av sin lön i a-kassa.
Under mandatperioden ska vi ta fortsatta steg för att nå målet om att minst 80 procent ska få 80 procent av sin lön i arbetslöshetsersättning. En sammanhållen översyn av hela regelverket kring a-kassan ska göras så försäkringen blir enkel att förstå, pålitlig, rättssäker och inte möjlig att missbruka. Vi vill bland annat se över villkoren för deltidsarbetslösa och studerande. A-kassan ska vara frivillig och solidariskt finansierad.

En rödgrön regering kommer att stärka arbetsrätten. Vi vill göra det lättare att få fasta tjänster genom att lagstifta så att det blir svårare för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra. Alla som arbetar i Sverige ska behandlas lika. Vi vill riva upp Lex Laval, revidera delar av utstationeringsdirektivet och verka för att EU ska anta ett juridiskt bindande socialt protokoll för fackliga rättigheter. Vi vill också se över lagstiftningen när det gäller företags och organisationers anlitande av bemanningsföretag. Företrädesrätten vid återanställning får inte sättas ur spel när arbetsgivare hyr in personal från bemanningsföretag.
För att skapa ett jämställt arbetsliv är det viktigt att heltid blir en rättighet, och deltid en möjlighet. Arbetsmarknadens parter har det huvudsakliga ansvaret för att det blir så, men om frågan inte kan lösas avtalsvägen är vi beredda att lagstifta om rätt till heltid. Redan 2011 och 2012 vill vi investera i en heltidsmiljard för att driva på utvecklingen i kommuner och landsting.

Vi vill också investera i en bättre arbetsmiljö. Vi vill öka resurserna till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud, de regionala skyddsombudens verksamhet samt arbetslivs- och arbetsmiljöforskning.
I valet den 19 september står svenska folket vid skiljevägen. Fler jobb och mer kvalitet i välfärden - eller fortsatt stora skattesänkningar och ökade klyftor?
Vi socialdemokrater vill se en ny färdriktning för Sverige med fler jobb, högre kvalitet i välfärden och minskade klyftor.

Lena Hallengren (S)
Riksdagsledamot