Vill att Västervik ska bli skolbäst i Sverige

Nyligen presenterade Lärarförbundet sin årliga nationella undersökning av kvaliteten i den svenska skolan. Västervik har halkat nedåt i jämförelsen med andra kommuner i Sverige, till en 133:e plats, och behöver förbättra skolan på en rad områden, för att nå samma nivå som de bästa skolkommunerna.

LV Debatt2010-09-16 07:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Lärarförbundet vill skapa den bästa skolan för barn/ungdomar/vuxna med de bästa arbetsvillkoren för lärare och skolledare. Detta behöver vi politikernas och allmänhetens/väljarnas stöd för att uppnå.
Det finns mycket som är positivt att bygga vidare på i Västerviks skolor. Vi har ambitiösa, engagerade och ansvarstagande lärare och skolledare i alla skolformer. Det finns en öppen och fri debatt om skolfrågor. Det finns politiker som vill satsa på skolan genom att t ex anställa fler lärare och stärka elevernas rätt att få det stöd de behöver.
Lärarförbundets målsättning är att vi ska uppnå det högt ställda målet att blien av Sveriges bästa skolkommuner inom rimlig tid. För detta behövs bättre förutsättningar, som i stort är politiska beslut:

Lärarna är tillsammans med föräldrarna de bevisat viktigaste förutsättningarna för barnens/elevernas möjlighet att inhämta kunskaper och utvecklas till ansvarskännande samhällsmedlemmar. Skapa därför goda arbetsvillkor för lärarna: utbildningsmiljö, arbetsorganisation, kompetensutveckling, tid för planering/efter arbete och bra lön. De bästa studenterna måste vilja och välja att bli lärare. De bästa lärarna måste vilja och välja att stanna kvar i yrket.
Skolledarnas roll som pedagogiska ledare måste stärkas. Få skolledare har valt yrket för att vara administratörer, ge ledarna möjlighet att vara de pedagogiska ledare som verksamheten behöver. Framgångsrika skolor har rektorer som har tid att vara pedagogiska ledare. Se till att resurserna är tillräckliga och kan användas på ett sådant sätt att de kommer alla elever till godo för att nå de mål som styrdokumenten anger. Behoven måste styra! Lärare behöver tid för varje elev, tillräckligt många kollegor och lagom stora elevgrupper. Se till att lärartätheten är hög på alla skolor.
Modern teknik och moderna lokaler måste tillföras skolan för att lärarna ska kunna bedriva en modern undervisning, som ger de värderingar, kunskaper och färdigheter som det moderna samhället kräver.
Skolan tillsammans med sjukvården är de frågor som anses viktigast inom alla samhällsklasser inför valet. En ansvarskännande politiker lyssnar på sina väljare. Låt skolan vara prioriterad även efter valet!
Lärarförbundet i Västervik tror och hoppas på att vi kan lita på de löften som nu ges av våra kommunala politiker .Vi lovar i så fall, att våra medlemmar även i fortsättningen kommer att kunna göra ett bra jobb, och med bättre förutsättningar kommer resultaten i alla skolformer att bli bättre och därmed kommer Västerviks placering i Bästa Skolkommun att förbättras.

Lärarförbundets styrelse i Västervik
Lars Andersson, ordförande
Sandra Andersson, vice ordförande