Entreprenöriellt lärande är ett mycket viktigt steg för att utveckla samverkan mellan skola och näringsliv. Prao med ett tydligt näringslivsfokus där alla praktikplatser kvalitetssäkras och där arbetsplatserna besöks av skolan inför praktiken har visat sig berika skolans verksamhet på ett bra sätt i många kommuner.
Mönsterås kommun har en väl utvecklad metod för Praon som vi i Centerpartiet skulle vilja att barn och utbildningsnämnden och skolförvaltningen åtminstone reflekterar kring.
Camilla Stridh och Kenneth Björklund skrev en mycket välformulerad motion om hur viktig Prao är för näringslivet, skolan och framförallt för ungdomarna som får en insikt i arbetslivet och därigenom erfarenheter som möjliggör ett mer medvetet val till gymnasieskolan.
Majoriteten förutom Micael Glennfalk röstade mot socialdemokraternas egen motion om att återinföra Prao som socialdemokraterna hade med i sin valplattform inför valet 2014. Heder till Glennfalk som röstade efter sin egen uppfattning och inte efter partipiskan som jag tror att många socialdemokrater inte vågade gå emot.
Moderaterna har flera gånger visat i Kommunfullmäktige att partipiskan inte är så stark i det partiet som i deras koalitionsparti och det är verkligen befriande att konstatera för demokratin.
Vi var flera politiker från oppositionen som försökte förklara att det entreprenöriella lärandet kompletterar Prao och att flera framträdande företrädare för näringslivet i Vimmerby också stöder den uppfattningen. Trots detta röstades motionen ner.
Att ge fler möjligheter för att se målet för sina studier tydligt genom praktik på hemmaplan är fokus för oss i Centerpartiet. Det är närodlad politik för oss.
Ingela Nilsson Nachtweij,
Peter Karlsson
Gruppledare Centerpartiet
Vimmerbys ungdomar berövas Prao
Praktisk arbetslivsorientering är ett viktigt komplement till skolans undervisning.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.