Vad betyder egentligen medborgardialog och har det fungerat under den här mandatperioden?
Svaret på fråga 1 är att det är en dialog mellan kommunens invånare och beslutsfattare i en viss fråga. Det går ut på att samla in åsikter, tankar och idéer och ge medborgare en möjlighet att tycka till i en viss fråga innan beslut tas. Man lyssnar in och tar till sig invånarnas önskan som kan gälla detaljplan vid nybygge eller något annat specifikt.
Fråga nr 2, har det fungerat? Svaret är enkelt, nej det har inte alls fungerat. Invånarna har känt sig åsidosatta, man har inte fått den hjälp man behöver, ingen har lyssnat, en del invånare känner att de har hamnat mellan stolarna och man har inte fått svar när man mejlat kommunen. Om man har ringt har man bollats runt i kommunen utan att ha fått hjälp.
För ett tag sedan gick iallafall majoriteten ut med att medborgardialogen ska garanterat bli bättre under nästa mandatperiod men man har ju haft fyra år på sig att bevisa detta, så varför skulle det fungera nu?
Medborgardialog och demokrati är mycket viktigt ur samhällssynpunkt. Kommunen måste bli bättre på att lyssna på invånarna och ta till sig deras tips och idéer.
Vi ska också ta i beaktande att Vimmerby kommun har länets största kommunalskatt och vår vision är ju naturligtvis att kunna sänka den, men i dagsläget finns det tyvärr inte utrymme för detta. Vi tror att inom en framtid kommer de andra kommunerna i länet tvingas höja sin skattesats så de kommer i nivå med Vimmerby. (Skattehöjningen på 50 öre genomfördes av nu sittande majoritet några månader efter förra valet trots vallöfte att inte höja skatten.)
Våra visioner inför nästa mandatperiod är:
Ingen skattehöjning och så fort utrymme ges, vill vi att den sänks med minst 50 öre.
Att kommunen snarast upprättar en digital plattform där invånarna kan lämna sina medborgarförslag (detta stod med i vår lokala folder som nådde alla hushåll i Vimmerby kommun den 30 april).
Den 9/9 är ett viktigt val. Vill du ha en förändring, rösta rätt.