Nödvändiga sanktioner av EU mot Ungern

Inskränkt yttrandefrihet i Ungern är ett av skälen till de ­beslutade sanktionerna mot landet.

Inskränkt yttrandefrihet i Ungern är ett av skälen till de ­beslutade sanktionerna mot landet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Västervik2018-09-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU måste sätta hårt mot hårt mot Ungern. Något som är ett nödvändigt steg att ta för att EU inte ska riskera att andra länder följer i Victor Orbáns fotspår. Därför är jag nöjd över att EU-parlamentet med bred majoritet fattade beslut att man ska inleda sanktioner mot landet. Nu är det upp till bevis för EU:s ministerråd.

Orban har sedan 2010, ­genom sitt högernationalistiska parti Fidesz, haft en supermajoritet i det ungerska parlamentet. Under den här tiden har man förändrat konstitutionen genom att inskränka medborgarnas rättigheter. Det ungerska valsystemet har gjorts om för att passa Orban som handen i handsken och gjort det svårare för andra partier att ta makten. Ett bevis på detta är valet 2018 där väljarna, enligt ODIHR, inte fick möjlighet att göra ett opartiskt beslut och där informationen var ensidig till Fidesz fördel.

Yttrandefriheten i landet har inskränkts och många av de stora medierna kontrolleras nu av staten. Även rättssamhället har påverkats då gamla domare byts ut till politiska kandidater som står i nära relation till Fidesz och dess ledare. Korruptionen har skjutit i höjden, den akademiska friheten finns inte längre, människorättsorganisationer ses som utländska hot och hindras från att få tillgång till nödvändig information.

Allt detta och mycket mer sker just nu i ett EU-land i hjärtat av Europa. Ett land som inte allt för länge ­sedan lyckades bryta sig loss från kommunismen och bygga upp ett ­demokratiskt och liberalt samhälle.

Unionen ger 87 miljoner Euro till Ungern varje vecka, något som givetvis måste komma med skyldigheter. Den stora frågan är varför ska vi respektera EU:s regler om inte Ungern gör det?

Omröstningen i EU-parlamentet bevisar att EU faktiskt kan agera mot de stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Att EU står upp för sina grundläggande principer och sätter ner foten när allvarliga brott begås av medlemsstaterna. Det bevisar att EU inte står handfallna vid dessa situationer och sända signaler till andra länder vars styre är på väg åt samma håll. Eftersom det är medlemsländerna som slutligen beslutar om sanktioner är EU-parlamentets omröstning först och främst en symbolisk ­handling. Med stor sannolikhet kommer medlemsländerna inte våga fatta ett definitivt beslut. Så även om detta bara är ett litet steg i rätt riktning så är det ändå ett stort kliv framåt för de människor som fortfarande har hopp om Ungern, och hopp om att ingen lämnas utanför i Unionens gemenskap.

För mig som Center­partist är det rätt enkelt. Vi ­behöver stå upp och försvara de värderingar som historiskt byggt Europa starkt. Det är så vi tar ansvar för att lösa de problem vi har i dag och det är så vi tar såväl Sverige och EU framåt. De som inte väljer att följa med ska heller inte få någon del av kakan.

Läs mer om