Under en nio månader lång graviditet kan mycket hinna hända. Inte minst i svensk ekonomi. Föräldralediga har fått skriva om sin kalkyl i takt med att räntan höjts och matpriserna skenat.
Ett sätt att få ekonomin att gå ihop om man är till exempel sjukskriven eller arbetslös kan vara att ansöka om ett tillfälligt undantag från amorteringskravet på bolånet.
Men kan man få en paus även när man är föräldraledig? Här gör bankerna olika, visar TT:s enkät.
Den så kallade ventilen från amorteringskravet kan ges efter en individuell bedömning och kräver så kallade "särskilda skäl", enligt Finansinspektionens direktiv.
Det kan handla om att de ekonomiska förutsättningarna väsentligt försämrats, eller att man får kraftigt ökade utgifter som gör att de ekonomiska marginalerna krymper markant, enligt myndigheten.
Tolkas olika generöst
Men bankerna tolkar Finansinspektionen olika generöst.
Hos Handelsbanken är det ovanligt att föräldralediga inte beviljas en amorteringspaus, enligt Elin Fornbrandt, expert på boendeekonomi Handelsbanken.
– Vi anser att föräldraledighet är ett särskilt skäl, eftersom det är en typ av bortfall av inkomst. Går man in i föräldraledighet så kan man få en amorteringslättnad, säger hon.
Även SBAB är öppna för att pausa amorteringen efter en individuell prövning.
"Absolut, det är fullt möjligt att pausa eller få amorteringslättnad vid föräldraledighet," säger Douglas Norström, tf presschef på SBAB Bank i ett skriftligt uttalande.
Hos Nordea kan föräldralediga få en paus i amorteringen under hela föräldraledigheten om inkomsten är påverkad, uppger banken.
Grundregel att det inte ges
Swedbank ser däremot inte föräldraledighet som ett särskilt skäl. Men man kan ändå beviljas amorteringsfrihet om betalningsförmåga eller ekonomi väsentligt försämrats, heter det.
Hos Länsförsäkringar är grundregeln att amorteringspauser inte görs, även om en bedömning görs från fall till fall.
Banken har dock relativt nyligen förtydligat sina interna instruktioner om att föräldraledighet kan utgöra ett skäl för att pausa amorteringen. Det handlar då om en begränsad period om kundens ekonomi har försämrats.
"Vi anser att Finansinspektionen bör vara tydligare med vad som utgör särskilt skäl. Det gäller såväl föräldraledighet som t.ex. kraftigt ökade kostnader," säger Michael Patring, kreditchef på Länsförsäkringars bank i ett skriftligt uttalande.
Ser över ventilen
Även Américo Fernández, privatekonom på SEB, tycker att det är ett problem att bankerna är olika generösa.
– Det är en hint till Finansinspektionen: vill man ha en mer enhetlig hantering från bankernas sida så måste man vara tydligare, säger han.
– Banker ska ju konkurrera genom det bästa erbjudandet, med sparprodukter och räntor och så vidare. De ska inte konkurrera med vem som tolkar Finansinspektionen mest generöst, fortsätter Américo Fernández.
Några av bankerna har sett att fler föräldralediga ansökt om en paus i amorteringen den senaste tiden, visar TT:s enkät.
TT har sökt Finansinspektionen som avböjt att kommentera enkäten. Myndigheten ser just nu över hur ventilen i amorteringskravet fungerar.
I mitten av april beslutade regeringen att amorteringskravet ska utredas. En kommitté ser över både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.